Дарко Мат Сертич е американско-хърватски бизнесмен. През последните дни името му често се споменава. Причината е една негова постъпка, която накара медиите да го дават за пример.

Оказва се, че бизнесменът е инвестирал в хотел, за да могат работниците от неговите компании в Хърватия да почиват безплатно там през лятото. Сертич закупува хотел Ablana в малкото крайбрежно селище Ябланац под планината Велебит преди две години. Целта на тази инвестиция е работниците му да могат да почиват там безплатно, пише Tportal.

Хотел Ablana разполага с 26 стаи, построен е през втората половина на 90-те години на миналия век и работи до 2010 г., като след това запустява. "Беше в ужасно състояние. Беше обрасъл с бурени, в него живееха диви животни, а стаите бяха тоалетни за всички, които се къпеха на близкия плаж. Но в Америка те учат, че всяко място може да се превърне в нещо добро. Всичко може да се коригира, освен местоположението. Когато нещо е на отлично място, тогава има смисъл да работите здраво", казва Сертич пред Tportal.

Така Сертич се наема да ремонтира всички стаи, поставя всички нови инсталации за вода, електричество, газ и канализация, монтира слънчеви панели на покрива, изгражда нова кухня и я оборудва с най-съвременни уреди. "Миналата година вече имахме първите си гости служители и новият ни сезон започва от Великден", казва Сертич.

Сертич се мести от родния си Сисак в САЩ в средата на 80-те години. Той получава работа в Силиконовата долина и малко по-късно основава Applied Ceramics през 1994 г. Applied Ceramics е производител на изработени по поръчка керамични, кварцови, силиконови и сапфирени резервни части, предназначени за полупроводниковата, слънчевата, горивните клетки, петролните сондажи и ядрената промишленост.

Applied Ceramics прави керамичните компоненти за машините, които произвеждат микрочипове, а нейни клиенти са някои най-големите компании в света, като Intel, Samsung, Philips и TSMC.

През 2008 г. Дарко Мат Сертич пренася компанията в родния си Сисак и отваря завод там. В рамките на същия индустриален комплекс той открива Kul IN, кулинарен институт, който обучава студенти от всички краища на света. Сертич също така е основател на компанията PISAK, която помага на местни предприемачи, а през 2018 г. се заема с производството на слънчеви модули в компанията Sunceco. В момента за него работят около 200 души.