Обичайно към края на всяка година се организират какви ли не конкурси. Като например този в Нова Зеландия, който има за цел да определи коя е птицата на годината.

Нова Зеландия, Аотеароа, партията на маорите и петицията за промяната на името на острова

Ще се завърне ли Нова Зеландия към корените си

С ново име

Конкуренцията е доста голяма, като например папагалите какапо, които са известни с това, че не могат да летят и са застрашен вид, са сред основните фаворити. Но тази година победителят е не някой папагал, а прилеп.

Това може и да звучи като лека изненада, но всъщност се оказва, че не е. Според The Guardian, с приза за птица на годината в Австралия се е окичил дългоопашатият прилеп. Той е един от двата вида прилепи, които обитават страната и един от най-редките бозайници в света като цяло.

Тези прилепи са с размерите на човешки палец, а когато се родят пък са големи колкото пчела. Оказва се, че тази година бележи рекорд по брой гласували хора в конкурса, като общият им брой е около 58 000.

Кивито, Нова Зеландия, Китай и как този плод предизвика вражда между двете държави

Кивито – плод на раздора между Нова Зеландия и Китай

Как един плод може да изправи на нокти цели държави

Оказва се, че плъховете, опосумите и котките са най-големият им враг, като на годишна база те са отговорни за намаляване на популацията на дългоопашатия прилеп с близо 5%.

На второ място остава вече споменатия папагал какапо, който освен нелетящ е и единственият папагал, активен през нощта. Миналата година обаче именно той успя да спечели първото място.