Той е първият съпруг от мъжки пол на вицепрезидент на САЩ. Той е и първият съпруг от еврейски произход на американски вицепрезидент.

Камала Харис, изборът й за вицепрезидент на САЩ и подкрепата, която получи от звездите

Камала Харис - жената, която обедини звездите

Исторически прецедент

А ето, че вече и причината за употребата на нов термин за първи път.

Речникът "Мериам-Уебстър" включи термина "втори джентълмен" за описание на ролята на Дъглас Емхоф - съпруга на американския вицепрезидент Камала Харис, пише CNN.

Снимка 516157

Източник: GettyImages

Определението на новия термин е "съпруг или мъж, партньор на вицепрезидент или вторият управляващ в държава или юрисдикция".

Речникът "Мериам-Уебстър" уточнява, че терминът е използван и през 1976 г. Няколко партньори на губернатори досега са били щатски джентълмени. Терминът не е нов, но най-накрая е достатъчно разпространен, за да отговаря на критериите за вписване.

Снимка 516155

Източник: GettyImages

Така Дъглас Емхоф, който е адвокат, е първият втори джентълмен в САЩ откакто терминът официално е включен в речник. "Може да съм първи, но няма да съм последен" е коментарът на Емхоф за новия термин.

В деня на встъпване в длъжност на президента Джо Байдън, Емхоф каза, че за него е "чест да бъде първият съпруг на американски президент или вицепрезидент".

Ела Емхоф, Камала Харис и ще стане ли доведената дъщеря на вицепрезидента на САЩ новата икона на стила

Дъщерята на Камала Харис ли е новата икона на стила

Как Ела Емхоф прикова вниманието към себе си

"Но аз винаги ще помня, че поколения жени са били в тази роля преди мен - често без голямо признание. Аз ще градя именно на постигнатото от тях като Втори джентълмен", каза Емхоф

Камала Харис, първата жена на длъжност вицепрезидент в САЩ, се омъжва за Емхоф през 2014 г. Той има две деца от първия си брак с Керстин Емхоф - Ела и Коул.