На 5 октомври 2019 г. започва петото издание на кино-литературния фестивал CineLibri. Международното събитие тази година ще мине под мотото "Петото измерение".

В продължение на 15 дни, в общо седем града в страната (София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора) ще бъдат представени нови филмови и литературни заглавия с гости от различни страни.

Откриването на CineLibri е в зала 1 на НДК на 5 октомври с филма на Роман Полански "Офицер и шпионин". Той бе представен преди броени дни на кинофестивала във Венеция, с първата прожекция след премиерата е именно в София.

"Офицер и шпионин"

Източник: Facebook / CineLibri

"Офицер и шпионин"

Кино програмата на тазгодишното издание включва над 55 филма от няколко континента. В състезателната част са включени 10 филма, като сред тях има и българско участие - "Снимка с Юки".

Журито, което ще оценява претендентите, е от петима членове, с председател Кристоф Ламбер. Големият победител ще бъде обявен на 13 октомври, когато е и прожекцията на "Тази, която не съм" с Жулиет Бинош. 

"Тази, която не съм"

Източник: Facebook / CineLibri

"Тази, която не съм"

Специална част от CineLibri и тази година са галата вечери на различните страни - Израел, Ирландия, Испания, Швеция, Германия, Франция, Унгария и Япония. Най-много на брой в програмата са френските филми - 10, а унгарците правят своят дебют на фестивала.

Прожекцията на филма "Сладка бобена паста" е част от дните на японската култура. Четири филма попадат в звездната селекция на CineLibri, а по време на фестивала ще можем да гледаме и седем документални филма, сред които "Чернобилна молитва" и "Да се изгубиш нарочно" на влогъра Крис Захариев.

"Сладка бобена паста"

Източник: Facebook / CineLibri

"Сладка бобена паста"

По време на фестивала ще можем да гледаме още три български филма - "Безкрайната градина", "Далеч от брега" и "Лора от сутрин до вечер". 

"Далеч от брега", Пенко Господинов, Луиза Григорова, Йоана Буковска-Давидова и премиерата на филма по кината

"Далеч от брега" с премиера по кината

История за театър, социализъм и още нещо

Нов театър НДК, Театър "Азарян" и театър София също са част от програмата с културни събития на CineLibri с три постановки по книги - "Променяне", "Козметика на врага" и "Вечерята".

За първи път CineLibri е част от културния календар на София. Цялата програма можем да намерим на страницата на фестивала.