Може и да се повтаряме, но пак ще кажем, че няма по-подходящо време да се посветим на нова книга от почивните дни. Лятната ни отпуска е идеална за целта, но понеже времето все не достига, избираме хитър начин да прочетем повече книги.

Как? Като слушаме една част от тях. Можем да го направим с помощта на Storytel и богатият им аудиокаталог, който ни позволява да влезем в хиляди светове, дори докато пътуваме към така чаканата си почивка.

"Черният лебед"

The Sunday Times я определя като една от най-влиятелните книги, излизали след Втората световна война. Ползван за обяснение на много събития от човешката история, в последните месеци бестселърът на Насим Никълъс Талеб, излязъл за първи път през 2007 г., отново е супер актуален.

Снимка 582043

Източник: Storytel

Като "черен лебед" Талеб определя рядко или случайно събитие, което отговаря на три характеристики: непредсказуемо е, има огромно въздействие върху голямо количество хора и може да бъде обяснено със задна дата. Което ни води и до причината книгата да е толкова актуална през 2022 г. - коронавирус пандемията определено се оказа "черен лебед". Дали и войната в Украйна е такава - ще разберем, след като изслушаме книгата. С гласа на Момчил Степанов.

"Обещанието"

Миналата година романът на Деймън Галгът спечели най-престижната награда за англоезична литература - "Букър". Сравняван със сънародника си Дж. М. Кутси и с Уилям Фокнър, южноафриканският автор ни представя една семейна история - тази на фамилия Сварт.

Снимка 582264

Източник: Лабиринт / Колаж Фиделия Косева

Членовете й се събират за погребението на Ма, изпълнени с угнетение - младите Антон и Амор ненавиждат всичко, което семейството им символизира. Не могат да преглътнат и обещанието, което Сварт са направили към Саломе - чернокожата жена, грижила се за фамилията през целия си живот. Обещание, което остава неизпълнено след всяка последваща смърт в семейство Сварт.

Изд. Лабиринт, 18.90 лв.

"След теб"

Джоджо Мойс спечели милиони сърца по света с драматичната си любовна история "Аз преди теб". В продължението й "След теб" отново сме с Луиза Кларк, която няма представа какво да прави с живота си след смъртта на Уил. Един инцидент ще я принуди да се върне в родния дом, което за Лу ще означава да се озове в началната точка на пътешествието си.

Снимка 582042

Източник: Storytel

В опит да си помогне, тя започва да посещава група за взаимопомощ на хора, преживели загуба на близък човек. Постепенно Лу си стъпва на краката и дори е на път да се влюби отново. Точно тогава обаче на прага й се появява непозната жена, която ще разруши крехкото й равновесие. С гласа на Йоанна Темелкова.

"Следобеди с Изабел"

Париж през 70-те години на миналия век. Американският студент Сам се запознава със загадъчната, красива и по-възрастна от него Изабел. Двамата започват връзка въпреки брачната халка на Изабел, като правилата са определени от нея, а срещите им се състоят в малкия й апартамент във френската столица.

Снимка 582263

Източник: Колибри / Колаж Фиделия Косева

Връзката им продължава десетилетия, на чийто фон научаваме не само подробности за сложния, объркан и травмиран живот на Изабел, но и за останалите връзки на Сам.

Изд. Колибри, 24 лв.

"До дъно"

Историята за възмездие и изкупление на Анна Пеева продължава с втори сезон на популярния аудиосериал на Storytel. Отново се сблъскваме с частния детектив Петър (Калин Врачански) и с красавицата Стела (Яна Кузова), които се бореха да сложат животите си в ред първа част на "До дъно".

Снимка 582041

Източник: Storytel

Сега двамата се ненавиждат, но единствено Петър ще може да помогне на Стела, когато тя е отвлечена в деня на сватбата й. Двамата ще трябва да се справят с враговете си, с поредица лъжи, както и с призраците от миналото си.

"Другата ръка"

Бестселърът на Крис Клийв излиза с второ издание и нова корица, дело на Таня Минчева. А темата му е все така актуална. В центъра на романа е Пчеличка - бежанка от Нигерия, която с риск за живота си стига до Великобритания, за да бъде затворена там за две години в бежански лагер в Лондон.

Снимка 582327

Източник: ICU / Колаж Фиделия Косева

След тях Сара - една от малкото британци, които Пчеличка познава, я приема в дома си. Сара също носи своите рани, макари по-различни от тези на нигерийката - тя е загубила наскоро мъжа си, а скръбта й е всепоглъщаща. Двете жени ще се окажат неочаквана подкрепа една на друга, за да покажат, че въпреки насилието, болката и предразсъдъците, добрината обединява хората.

Изд. ICU, 22 лв.