От години се говори, че Дуейн Джонсън трябва да влезе в света на супергероите, като не е свързван с много и различни роли, а с една единствена - тази на Черния Адам.

"Черния Адам", Дуейн Джонсън и втори трейлър на супергеройския филм на DC

Нов трейлър на "Черния Адам" с Дуейн Джонсън

Хаосът ще бъде отприщен

Самият Джонсън повтаря, че е роден да изиграе героя, като най-сетне му се отдаде тази възможност и преди пандемията DC и Warner Bros. дадоха зелена светлина това да се случи. Въпреки че COVID-19 обърка доста работния график на Скалата и снимките на филма бяха отлагани, както и премиерата, разбира се, сме само на няколко седмици разстояние от това да го видим по кината.

Все още няма как да знаем точно по какъв начин Черния Адам ще се впише в леко обърканата киновселена на DC, но е имало планове той да се появи на голям екран още преди няколко години в "Шазам!". Тогава обаче Дуейн Джонсън е казал тежката си дума, че подобен ход няма да е в полза на героя му и той заслужава да бъде представен на света в самостоятелен филм.

И докато Джонсън е зает да обикаля по различни точки на света, за да промотира "Черния Адам", ние ще се запознаем малко по-добре с героя, за да сме добре подготвени, когато дойде моментът да отидем на кино, за да го гледаме.

Произход

Създатели на образа са Ото Биндър и Си. Си. Бек, като първата му поява в комикс на DC е през 1945 г. За филма все още не можем да сме сигурни, но в комиксите героят произлиза от древен Египет и истинското му име е Тет Адам.

Той бива избран от могъщия магьосник Шазам да бъде преносител на суперсилите и да прави добрини, но в крайна сметка обстоятелствата се нареждат така, че използва силите си, за да сее разруха и смърт. Нещо, което бе загатнато още през 2019 г. в "Шазам!".

Според MovieWeb, Черния Адам е използвал силите си, за да убие фараона и властва над цял Египет. Но това не се е харесало на магьосника, който му е дал тези сили. Той успява да го изпрати на далечна звезда заради това предателство. И така светът е освободен от Черния Адам за следващите 5000 години. Но той се завръща.

В комиксите се изправя срещу Били Батсън, който с хитрина го подмамва да изрече вълшебната дума - Шазам!, с което отново да се превърне човек и да умре, защото реално е на цели 5000 години. През 1973 г. обаче героят отново е върнат към живота в комиксите. През годините е включван в няколко анимационни сериала, но досега никога не сме го виждали на голям екран.

Макар да е правил злини, Черния Адам е квалифициран не като злодей, а като антигерой, защото постоянно се бори с доброто и лошото в себе си. Нещо като Венъм за Marvel.

"Шазам!" с първи тийзър

Кой е новият супергерой от вселената на DC

И какво знаем за него

Суперсили

Това може би е по-интересната част, защото именно тя вълнува повечето фенове, а и предоставя зрелището. Самият Дуейн Джонсън твърди, че Черния Адам е точно толкова силен, колкото и Супермен - най-могъщият супергерой на DC. Но пък смята, че между двамата има една основна разлика - Супермен не би убил човек, докато Черния Адам не се колебае да го направи, следвайки собствения си морален код.

Накратко - Черния Адам черпи силите си от египетските богове. Безсмъртен е и притежава свръхчовешка издръжливост, скорост и сила. Може да лети, разбира се, като може да манипулира хората чрез хипноза. Владее също и телекинеза. От ръцете си пък може да хвърля мълнии.

Основната му слабост е магията, но тя трябва да бъде много силна и правилно използвана срещу него. Също така превръщането му отново в Тет Адам, защото веднага би умрял заради всички 5000 години, които са минали. 

Филмът

Преди да сме го гледали, няма как да сме сигурни кое от всички неща от комиксите ще бъде взаимствано. Но от трейлърите разбрахме, че Тет Адам е бил в хибернация през последните 5000 години, но бива събуден.

И пред него горе-долу има два избора. Единият е да използва силите си, за да унищожи света, а другият - да се превърне в негов спасител, а защо не и закрилник. Важна роля в "Черния Адам" ще играе Общността на справедливостта, предвождана от Доктор Съдба (Пиърс Броснан), на която обаче ще обърнем специално внимание.

Трейлърите обаче ни подсказват, че не само Черния Адам ще представлява проблем за Общността на справедливостта, защото на дневен ред ще бъде и въпросът как да спрат демоничния злодей Сабак, който иска да превърне Земята в Ад. Поне към момента не знаем как филмът ще се впише в досегашните филми на DC, но очакваме да има някаква връзка с втория филм за Шазам, който трябва да видим през март 2023 г.

Премиерата на "Черния Адам" е на 21 октомври