Дели ни месец от последните 30 дни на 2022 г. По Коледа, както обичайно, трябват да излязат някои от най-дългоочакваните заглавия за годината (като "Аватар: Природата на водата"), които да ни забавляват по празниците.

Ноември обаче също не е постен от към нови филми. Нашите предпочитания този месец са за един кулинарен трилър и първия пълнометражен филм на Теодор Ушев.

"Крокодилът Лайл"

В Ню Йорк живеят какви ли не чудаци - все пак това е най-шареният и невероятен мегаполис в света. В който можем да срещнем и крокодил. Той обаче не е в зоопарка, а на 88-а улица в града, където живеят семейство Прим. Лайл не само им помага с ежедневните задачи, но и обожава да играе със съседските деца. Единственият му проблем е господин Гръмп и котката му Лорета, които смятат, че мястото на един крокодил е в зоопарка. Филмът е с участието на Хавиер Бардем и Констанс Ву, и е базиран на едноименната детска книжка на Бърнард Уабър.

От 4 ноември

"Черната пантера: Уаканда завинаги"

"Черната пантера" завинаги остава свързана с името на покойния Чадуик Боузман. Режисьорът Райън Куглър успява с нужния респект да продължи историята на Уаканда. Заварваме кралица Рамонда, Шури, М"Баку, Окойе и воините Дора Милаж да защитават нацията си от намесата на световните сили след смъртта на крал Т"Чала. Промените не могат да бъдат спрени, а народът на Уаканда трябва да се обеди, защото ще се изправи пред страховит нов противник - краля на скритата подводна нация на Атлантида Неймар.

От 11 ноември

"Менюто"

Достатъчно е да кажем, че режисьор на този необичаен трилър е Майк Майлод - човекът зад сериала "Наследници", за да знаем, че си струва гледането. Озоваваме се отдалечен остров, където се намира ексклузивния ресторант на прочут шеф-готвач (Рейв Файнс). Младата двойка Марго и Тайлър (Аня Тейлър-Джой и Никълъс Холт) са платили солидна сума, за да дойдат на дегустация заедно с още шепа отбрани клиенти. Това, което ги очаква, е доста повече от кулинарно угощение.

От 18 ноември

"φ1.618"

Теодор Ушев е най-известен с анимационните си творби по произведенията на Георги Господинов "Сляпата вайша" и "Физика на тъгата". Това е първият му пълнометражен филм, отново базиран на произведение на български автор - "Пумпал" на Владислав Тодоров. Той разказва за нация съвършени хора - био-титаните, които се готвят да напуснат Земята с кораба Пумпал. Главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да спрат хода на събитията и да обърнат историята. С участието на Мартина Апостолова, Деян Донков, Ирмена Чичикова, Китодар Тодоров, Герасим Георгиев-Геро, Иво Димчев.

От 25 ноември

"Чуден свят"

Малко преди Коледа няма как да минем и без история на "Дисни". Дон Хол ("Рая и последният дракон") ни предлага пътешествие през времето и пространството с легендарното семейство изследователи Клейдс. Те се озовават дълбоко в непознатите и неизследвани територии на свят с опасности и чудати същества. Най-голямата заплаха семейството обаче са собствените и пререкания, които заплашват да провалят най-важната мисия в живота им.

От 25 ноември