За добро или за лошо (нас ако питате, само за добро), работата ни е свързана с постоянно разхождане из милиони снимки и профили в Instagram. Точно изпълнявайки забавните си работни задължения, попаднахме на фотографа Борислав Йосифов. И понеже профилът му е нещо като ода за красивата жена, прикова доволно дълго вниманието ни.

Станахме му и последователи - едни от десетките хиляди останали, които харесват работата му.

И въпреки тази бройка, Борислав не смята себе си за голямата работа. Възприема фотографията по-скоро като свое хоби, най-малкото защото не е учил или правил някаква специализация в областта. Въпреки това, винаги е бил близо до техниките и изразителните средства, с които тя борави - завършва изобразително изкуство и дърворезба, които му дават усета към светлината и възможностите, които тя дава на човека зад камерата.

Според Борислав цялата история със снимките започва поради една проста причина - той много обича да рисува, но (пак според него самия) никога не го е бивало. Затова и още от малък си мечтае да има фотоапарат, защото по-лесно е да снима нещо, отколкото да го рисува седем часа.

Когато вече е голям, идва в София - заради приятелката си. Работи какво ли не, дори продава фотоапарати. Щракал е каквото му хареса, но предимно с телефон. Но всичко започва съвсем случайно, когато приятелката му му подарява фотоапарат.

Естествено че първите снимки с него са били нейните. Естествено е също, след като тя познава толкова добре мъжа до себе си, той да й предложи да се ожени за него. И това ще стане, засега са сгодени.

За свои ментори Борислав посочва Николай Иванов и Мирослав Белев. Двамата му показват доста неща от занаята и, малко по малко, снимането става професия за него.

Днес той е твърдо убеден, че всеки кадър трябва да има душа. "Когато видиш снимка, тя трябва да те грабне, без значение с какво." А неговите грабват, много...

Ето как стигаме до моделите от кадрите му. Бърз поглед на профила му показва, че снима предимно жени, но мъжете също не са изключение. С последните му е по-лесно да работи, защото те знаят какво искат и не са претенциозни. За пример веднага дава Pavell & Venci Venc', защото според него "те са си във филма постоянно и са много артистични". Докато при жените е... по-сложно.

Моделите си той избира в Instagram. Търси по-естествени хора, по-различни от обичайната картинка за социалната мрежа. А това, и според него самия, вече не е никак лесна задача.

Тайната в добрия краен резултат се крие в забавлението, което всички, замесени във фотосесията, трябва да са изпитвали, докато са работели. Разговори, шеги, закачки - всичко това работи, за да може човекът с камерата да предразположи модела да покаже не само най-доброто от себе си, а и онова, което никога не е предполагал, че може да покаже.

В тази връзка, Борислав се опитва да избяга от еротичната фотография, като се стреми в кадрите му голотата да блазни окото, без да бъде главното, което приковава вниманието.