В края на култовата класика на Дейвид Финчър от 1999 г. "Боен клуб", безименният разказвач, изигран от Едуард Нортън, убива въображаемото си алтер его (Брад Пит), след което става свидетел на експлозията на сгради - мечтаното от героя разрушаване на съвременния свят е в ход.

Do Not Split, протестите в Хонконг, Оскари 2021 и защо в Китай забраниха излъчването на церемонията

Защо Китай забрани излъчването на Оскарите

Комунистическата партия отвръща на удара, както тя си знае - с цензура

Повече от 20 години по-късно това анархистко и антикапиталистическо послание получава ново преобразяване с китайски характеристики.

Във версията, наскоро налична на платформата за стрийминг Tencent Video, разказвач убива Тайлър Дърдън (Брад Пит), но сцената на експлодиращата сграда е заменена с черен екран и надписи: "Полицията бързо разбра целия план и арестува всички престъпници, успешно предотвратявайки бомбата да експлодира."

Добавя се, че Тайлър - плод на въображението на разказвача - е изпратен в психиатрична клиника за лечение и по-късно е изписан. Щастлив и подреден край, какъвто само китайците умеят да правят.

Не е ясно дали правителствената цензура е поръчала алтернативния край или продуцентите на оригиналния филм са направили промените сами, но сме склонни да вярваме, че по-скоро правителството има пръст в тази работа.

Цензурата не е нова практика в Китай и културните продукти често се използват като инструменти за популяризиране на обществените ценности. Степента на модериране на съдържанието - особено когато става въпрос за чуждестранен продукт - често може да бъде тежка, напомнят от Guardian.

Да не забравяме, че холивудските студиа понякога сами махат определени сцени от някои филми с надеждата да получат разрешение за китайския пазар.

Каквато и да е причината, промененият финал предизвика изумлението на много ценители, които очевидно са гледали оригиналната версия на пиратски копия. Те изразиха възмущението си в социалните мрежи, че хубавият филм буквално е съсипан с подобен край.