Едва ли има стопанин, който да не счита домашния си любимец за член на своето семейство. Все пак, той изисква внимание и грижа, като с него дори споделяме едни от най-щастливите си моменти.

Кучетата и грешките, които собствениците често допускат при отглеждането им

Грешките, които стопаните на кучета допускат

Не всичко е само възпитание

Всъщност според ново проучване на Американската психиатрична асоциация радостта, която домашните любимци носят на едно домакинство, е толкова силна, че може да подобри психическото здраве на човек.

За да стигне до това заключение, екип от учени анкетира 2200 възрастни, от които 50% са стопани на кучета, а 35% - на котки. Това, което е на 100% валидно за всички участници в проучването, е споделеното им мнение, че домашните им любимци имат положително въздействие върху психичното им здраве.

Снимка 611017

Източник: iStock

Стопаните казват, че четириногите им приятели им помагат по различни начини. 69% наблюдават, че те намаляват стреса и безпокойството им и осигуряват безусловна любов и подкрепа. Друга част споделят, че се радват на компания, а трета пък обясняват, че животните им осигуряват и успокояващо присъствие. Повече от половината от анкетираните - по-точно 63% казват, че връзката им с домашния любимец е толкова дълбока, че ги смятат за истински приятели.

Участниците в изследването обаче не крият, че с вземането на домашен любимец се появяват и някои стресови моменти. Все пак, всеки стопанин е загрижен за здравето му.

Зодиакалният знак и как според него да изберем най-подходящия домашен любимец

Кой е най-подходящият домашен любимец за всяка зодия

Когато се колебаем между котка и змия...

Въпреки това обаче проучването подчертава ползите за психичното здраве, свързани с грижата за животинче, без значение дали е котка, куче или пък по-нестандартен домашен любимец, пише marthastewart.com.