Списъкът с книги и музика на лятото на Барак Обама стана традиция още от времето, когато той беше в Белия дом. Както и с музикалната му селекция, и тази с книги е нещо много повече от заглавията, които президентът ще чете това лято.

Барак Обама, Summer 2022 Playlist, летният му плейлист и какви песни слуша бившият президент през лятото на 2022 г.

Неподозираните музикални предпочитания на Барак Обама

И как ни събра очите с тях

От дълги години изборът на Обама с книги служи като ориентир за милиони хора по света кои са важните нови заглавия и как можем да четем "по-осъзнато".

Ето и кои са книгите, с които президентът ще прекара лятото на 2022 г. Нито една все още не е преведена на български, което пък е чудесен ориентир за българските издателства.

Sea of Tranquility

Това е последната книга на Емили Сейнт Джон Мандел, която вече има своята армия верни почитатели в България заради "Станция единайсет" и "Стъкленият хотел".

Why We're Polarized

Езра Клайн разяснява защо лявото и дясното в съвременния политически живот са все по-отдалени. Книгата е и в списъка със задължителни заглавия на годината на Бил Гейтс.

The Candy House

Дженифър Игън също е позната на родния пазар с "Жестокото присъствие на времето". Новият й роман разказа за технология на бъдещето, която ни позволява да сваляме спомените си.

A Little Devil in America: In Praise of Black Performance

Документалната книга на Хани Абдуракиб проследява, както подсказва заглавието, чернокожите изпълнители, променили американската музика.

To Paradise

Още един автор, познат в България. Спечели ни с "Малък живот", а сега Ханя Янагихара създава трилогия за една алтернативна версия на САЩ.

Silverview

Това е последната завършена творба на Джон льо Каре, преди да почине през 2020 г. И, разбира се, е шпионски трилър.

Джон Льо Каре, "Дама, поп, асо, шпионин", "Нощният мениджър, "Шивачът от Панама" и смъртта на британския писател на шпионски романи

Джон льо Каре - от двоен агент до автор на шпионски романи

Оставя 25 романа

Black Cake

Заглавието е показателно за това, че Барак Обама се стреми да покаже разнородното в културно и етническо отношение лице на САЩ. Чармейн Уилкирсън е семейна драма, която се върти около една легендарна рецепта от карибската кухня.

The Family Chao

Още един пример за горното в списъка на президент - Лан Саманта Чанг ни разказва за китайско семейство в Средния Запад, в което се случва трагедия.

Velvet Was the Night

Поредно познато име на българските читатели - Силвия Морено-Гарсия стана любимка на читателите с "Мексиканска готика" и тук не изневерява на вкуса си към мистериите.

Mouth to Mouth

Романът на Антоан Уилсън напомня разказ с неочакван край.

The Great Experiment: Why Diverse Democracies Fall Apart and How They Can Endure

Поредно нехудожествено заглавия в списъка на Обама. А тематиката на Яша Мунк е ясна от заглавието - кои са проблемите на демокрацията и как да я направим устойчива.

The School for Good Mothers

Джесмейн Чан създава една неочаквана антиутопия, в която обществото наказва майките, които допускат грешки в отглеждането на децата си.

Razorblade Tears

С. А. Козби разказва история, която резонира със случващото се в съвременна Америка. Две момчето - едно бяло и едно чернокожо, са открити убити. Бащите ми преживяват по различен начин смъртта им и получават различно възмездие.

Blood in the Garden: The Flagrant History of the 1990s New York Knicks

Вероятно най-"лекото" четиво в списъка на Барак Обама, книгата на Крис Херинг е историята на баскетболния отбор New York Nicks.