Всеки, който има отношение към изкуството, е чувал за гениалния графити художник Banksy. Вероятно веднага би разпознал и творбите му. Но подобно на много други предмети на изкуството, и неговите са обект на непрестанно и свободно копиране.

Banksy, затворът в Рединг, Оскар Уайлд и какво иска да каже художникът с новото си творение

Банкси се разписа и в град Рединг

Този път с препратка към гениалния Оскар Уайлд

Но за разлика от произведенията си, талантливият художник с псевдоним Banksy пази ревностно анонимността си. Всеизвестен факт е, че малцина са го виждали на живо и знаят как в действителност се казва.

Именно заради прословутата му потайност той не може да регистрира авторски права над творбите си. А оттам идва и другият проблем - как да спре незаконната продажба на копията.

Banksy е собственик на компанията Pest Control Office Ltd и именно чрез нея прави няколко опита да регистрира в Европа две от емблематичните си рисунки като търговска марка.

Става въпрос за графитите Love is in the Air (маскиран мъж, който хвърля букет цветя) и Girl with Balloon (момиче, което пуска балон във формата на сърце).

Но Стария континент му отказва с обяснението, че молбите му са подадени "недобросъвестно", цитират властите от The Guardian.

Причината: Banksy не е продавал стоки, свързани с търговските марки, докато не създава магазина си Gross Domestic Product през 2019 г. И този ход от страна на художника според съда е средство за "заобикаляне на закона".

Европейските съдилища твърдят също, че Banksy трябва да се легитимира, за да кандидатства успешно за авторски права върху своите произведения на изкуството.

Както казва адвокатът Кели Джукола, графити артистът е предприел доста необичаен подход, тъй като защитата на изкуство обикновено се извършва чрез авторски права. Търговските марки са предназначени да информират потребителите за произхода на стоките. Това е името или логото, свързани с даден бизнес.

Но талантливият художник явно е бил подготвен за отказите, които получава в Европа, и решава да се пробва в Австралия. Още през 2019 г. той подава заявление за регистриране на търговските марки в IP Australia - държавната агенция за интелектуална собственост.

През месец април тази година Banksy получава одобрение от австралийската служба, а двумесечният период за възражения изтича в края на месец юни.

Banksy, Game Changer и как Краля на графитите ще помогне в борабата с COVID-19

Банкси бележи рекорди

И прави щедро дарение

След като решението официално влезе в сила, той ще може законно да продава редица стоки с изображения на емблематичните си графити - Love is in the Air и Girl with Balloon.