Протестното движение в Иран, което започна през септември миналата година, се превърна в едно от най-сериозните предизвикателства пред режима в страната, който властва от 1979 г. насам.

Жената преди само 60 години - безгласна, бременна и в кухнята (защото е пенсионирана на 32)

Жената преди само 60 години - безгласна, бременна и в кухнята (защото е пенсионирана на 32)

Как се живеели жените през 60-те години на миналия век

За да потуши протестите, държавата издава тежки присъди на хора, които се замесват в безредиците. За "проблематични" хора Иран смята и двойка, която публикува видеоклип, на който е заснето как танцува на улицата до кулата Азади в Техеран.

Още по-невероятното е, че заради това и двамата са осъдени на общо 10 години и половина затвор за "насърчаване на корупция и проституция, заговор срещу националната сигурност и пропаганда срещу властта".

Арестът на 21-годишната Астиаж Хакичи и 22-годишният ѝ годеник Амир Мохамад Ахмади се случва след като публикуват видеото в своите акаунти в Instagram, които имат общо близо два милиона последователи.

Джинджър Дъгър, Becoming Free Indeed и защо не е носила панталони

Жената, която не е носила панталони

Не е просто от суета

Преди ареста, домът на момичето, което по професия се определя като моден дизайнер, е бил претърсен. Друго, което се знае по случая на двойката, е, че ѝ е забранено да използва социални мрежи за две години, както и да напуска Иран, пише BBC.