ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 104 минути
  • Режисьор: Уес Андерсън
  • В главните роли: Джейсън Шуорцман, Скарлет Йохансон, Том Ханкс, Стив Карел, Джейк Райън, Тилда Суинтън, Брайън Кранстън, Мая Хоук
  • Бюджет: 25 милиона долара
  • С какво да се подготвим: каквото и да е на Уес Андерсън

Какво е по-важно: формата или съдържанието? С този въпрос, озадачавал творците векове наред, се сблъскваме в последния филм на Уес Андерсън. С тази разлика, че тук няма място за съмнение какъв е отговорът.

"Астероид Сити" е образец на това как се прави Уес-Андерсънов филм с всичките му необходими съставки: ретро американска естетика, двуизмерни декори, няколко дежурни шеги, почти всичките любими на Андерсън актьори и история в историята (в историята), които нищо чудно да сме забравили след седмица-две.

Озоваваме се в Астероид Сити през 1955 г. - малко градче, което носи името си заради паднал в него метеорит и е сцена на конференцията на "младите звездобройци и звезди кадети". Там пристига и главният ни герой Оги (Шуорцман) - военен фотограф, наскоро загубил съпругата си и останал сам с четирите си деца.

Най-голямото е Удроу (Райън), който участва в конференцията. Въпреки скръбта си, Оги е пленен от филмовата звезда Мидж (Йохансон), която също е тук заради запалената си по астрономията дъщеря. Сред другите герои са тъстът на Оги (Ханкс), съдържателят на мотела в градчето (Карел), основният учен в обсерваторията (Суинтън), механикът (Мат Дилън) и военните, начело с генерал, изигран от Джефри Райт.

Снимка 623393

Източник: Форум Филм България

Имаме още ученици, пристигнали за "Младите звездобройци и звезди кадети", техните родители, учителка с клас от малки деца, кънтри група, която от време на време се включва с песен и извънземно, което решава да се появи за няколко секунди по средата на конференцията.

Междувременно сме разбрали, че всичко, което гледаме, всъщност е театралната постановка "Астероид Сити", написана от ексцентричен автор (Едуард Нортън) и режисирана от режисьор (Ейдриън Броуди), чиято лична история също в общи линии научаваме. Брайън Кранстън пък се появява като разказвачът в пиесата.

Снимка 623392

Източник: Форум Филм България

Тук е моментът да си поемем въздух и да споменем някои от нещата, които ни разсмяха. Като вендинг машините за продажба на недвижими имоти, където се сдобиваме с парче от пустинята срещу няколко долара, или пък опитите с атомни бомби на километри от градчето, които всички герои приемаха за най-нормалното нещо на света.

Снимка 623394

Източник: Форум Филм България

Всъщност "Астероид Сити" е приятен за гледане, ако не подхождаме с големи очаквания към него. Уес Андерсън е успял да покрие всички визуални изисквания, които той или хардкор феновете му биха имали към него. Но го е направил за сметка на сюжета и на развитието на героите си.

"Астероид Сити" е по кината от 23 юни