Темата за емигрантския живот на българите в чужбина е актуална вече години наред. А всеки нашенец, заживял извън родината си, има своята история за трудностите, изпитанията, провалите, надеждите и успехите, през които е преминал.

„Добрият шофьор“ с Малин Кръстев и Герасим Георгиев–Геро - кога ще може да гледаме новия български филм

Какво събра отново Малин Кръстев и Геро

Двамата заедно пак на екран

В новия български филм "Аромат на липа" е представена именно една такава характерна история, но заредена със своето универсално послание. Освен това е вдъхновена от истинските преживявания на режисьорката Цветана "Сиси" Денкова, която още като дете емигрира в Америка.

Филмът разказва за Стефан, който пристига в Мемфис, САЩ, с чисто нова зелена карта, със своята американска мечта и с идеята бързо да изпрати пари на майка си в България. В новия си дом той се среща с Дима и Георги, които са домакини на малко общество от български имигранти в Америка. Взаимоотношенията между всички тях пораждат комедийно-драматични ситуации, а докато Стефан се опитва да си намери хубава работа и да се адаптира в непознатата държава, зрителите се запознават и с други гастарбайтери от България и с техните характери и вълнения.

В "Аромат на липа" не липсват нито драматични, нито комични моменти, а и както заглавието подсказва, филмът е зареден с носталгия, спомени и емоции.

Любопитно за филма, е, че за разлика от тенденцията в последно време холивудски продукции да се снимат в България, "Аромат на липа" е български проект, заснет в САЩ, с американски екип и български актьори.

Ролите са поверени на Иван Бърнев, Албена Колева, Тончо Токмакчиев, Йоана Буковска-Давидова, Албена Михова, Иван Петрушинов, Рени Врангова, Георги Златарев, Мария Бобева, Ивайло Димитров. Част от американския екип пък са сценаристът Джордан Трипиър, операторът Паола Трулин, монтажистът Лаура Джийн Хокинг и композиторът Джонатан Кърксий.

Кинопремиерите за октомври 2023, сред които са "Клети създания" и "Убийците на цветната луна"

Филмите, които да гледаме на кино през октомври

Например новия Мартин Скорсезе

Друго интересно покрай работата на американско-българската продукция, е, че е реализирана по време на пандемията от Covid-19 и след като вече бе показан на София Филм Фест и фестивала "Златна роза", тръгва премиерно по кината.

"Аромат на липа" е по кината от този петък, 27 октомври