До връчването на Оскарите тази година все още има повече от месец, но покрай обявяването на номинациите още отсега се заговори активно за тях. Повод за това е също и изненадващата номинация на актрисата Андреа Райзбъро за участието ѝ в To Leslie.

Андреа Райзбъро, Оскари 2023 и защо се преразглеждат процедурите по номинациите

Сгафиха ли Оскарите

Защо ще се преразглеждат номинациите

Тя бе включена в категорията за най-добра актриса, въпреки че филмът с нейно участие е нискобюджетен и е спечелил едва 27 000 долара след премиерата си. Неочакваната номинация за Андреа Райзбъро дойде след кампания, инициирана в последния момент от няколко актриси, сред които са Кейт Уинслет и Гуинет Полтроу.

След това дойде и обвинението в нечестни тактики и Академията обяви, че ще прегледа процедурите на кампанията. Според изявлението обаче въпросните тактики не е оправдано да отменят номинацията на Андреа Райзбъро и тя в крайна сметка ще се състезава с Кейт Бланшет, Ана де Армас, Мишел Уилямс и Мишел Йео в категорията за най-добра актриса.

Снимка 604724

Източник: GettyImages

"Въпреки това открихме тактики за провеждане на кампании, сред които и в социалните мрежи, които предизвикаха безпокойство. Тези тактики се обсъждат директно с отговорните страни", се казва в изявление на Академията.

Мишел Йео, Оскари 2023 и историческата номинация, която постигна азиатската актриса

Историческото постижение на една азиатска актриса

Какво постигна за първи път Мишел Йео

Освен това тя напомня, че целта на правилата за кампанията е да осигури справедлив и етичен процес на награждаване и посочва, че след Оскари 2023 компонентите на регламентите ще бъдат изяснени, за да се създаде "по-добра рамка за уважителна, приобщаваща и безпристрастна кампания", пише The Guardian.