В края на всеки месец правим кратък подбор на шест предстоящи музикални събития. Избираме изпълнители и групи в разнообразни жанрове, като се спираме на различни градове, зали, клубове и фестивали.

Разбира се, предложенията са за събития, за които към момента на писане на статията билети има. Затова не е изненадващо, че в селекцията ни за март го няма името на Андре Рийо например - и двете му дати в София бяха разпродадени в рамките на няколко дни. Това обаче далеч не означава, че този толкова женски март месец няма с какво да ни изненада.

Дейвид Гарет

  • Къде: НДК, София
  • Кога: 5 март
  • Кой: Дейвид Гарет започва да свири на цигулка на четиригодишна възраст. Прави своя сценичен дебют, когато е на десет години и само три години по-късно става най-младият артист, който някога е подписвал договор с Deutsche Grammophon. До средата на тийнейджърските си години той изгражда звездна солова кариера и записва всичките двадесет и четири каприза на Паганини, смятани за висше изпитание на майсторството на всеки цигулар. По-късно Гарет се записва в световноизвестното училище "Джулиард" в Ню Йорк като един от първите ученици на Ицхак Пърлман. През последните две десетилетия 43-годишният днес музикант свири с много от водещите световни оркестри и диригенти и достига до нова публика по целия свят с концерти, включващи рок химни, класически сонати, филмови теми и солови миниатюри.
  • Колко: От 60 до 200 лв. на eventim.bg
  • Защо: След успешно турне ICONIC, преминало през Европа, САЩ, Близкия Изток и Китай, гостувал на пловдивската публика това лято в препълнения Античен театър, Дейвид Гарет идва за първия си класически концерт в София. Турнето представя новия му класически албум ICONIC, издаден през ноември 2022 г., вдъхновен от легендарни цигулари, чиито мелодии са вълнували Гарет като дете. Музиката на Бах, Дворжак, Глук, Крайслер, Менделсон и Шуман са само някои от имената, които ще чуем в нов аранжимент. Дейвид Гарет ги представя в концертите си в трио от цигулка, китара и бас.

Керана и Космонавтите, Cool Den

  • Къде: Mixtape 5, София
  • Кога: 8 март
  • Кои: Групата Керана и космонавтите успява да впечатли много верни фенове с оригиналния си стил и звучене. В състава на бандата са Юлия Йорданова (вокал), която избира името Керана за свой сценичен псевдоним, Елена Илчева (бас китара), Павeл Видов (китара), Преслав Пеев, Стоил Иванов (алт саксофон), Николай Бобчев (тенор саксофон), Димитър Пенчев (барабани). Що се отнася до Cool Den, те са в състав Никола Симеонов (вокали, китара), Ивайло Петров (вокали, китара), Васил Андреев (бас) и Теодор Чирпанлиев (барабани).
  • Колко: 30 лв. на bilet.bg
  • Защо: Не можем да се сетим за по-добър начин да прекараме 8 март от това в една вечер да слушаме Керана и Космонавтите с тяхната заразяваща енергия на сцената в комбинация с Cool Den. Музиката на Керана и Космонавтите е динамична смесица от реге, ска, пънк, фънк хип-хоп, докато творчеството на Cool Den се характеризира, както с гръндж, пънк и алтърнатив, така и с рок, ска и фънк. Едно е сигурно, няма да скучаем.
Cool Den - българската група, която знае как се прави заразително свежа музика

Несериозно сериозни - Cool Den знаят как се прави заразително свежа музика

Готини, зареждащи и с ново лятно парче

Jeru the Damaja

  • Къде: Малката текила, София
  • Кога: 14 март
  • Кой: Jeru the Damaja, познат още като D. Original Dirty Rotten Scoundrel, е роден и израснал в Бруклин, Ню Йорк, където ежедневните събития около него от ранна възраст, по-късно стават източникът, от който произтичат неговите рими. В началото на 90-те Jeru представя своя уникален hardcore conscious стил на хип-хоп публиката в "I'm the Man", парче от албума Daily Operations на Gangstarr. През 1993 г. затвърждава своето място в света на хип-хопа, когато издава вече класическия сингъл "Come Clean" от легендарния си албум The Sun Rises in the East. Две години по-късно издава The Wrath of the Math, включващ хит синглите "Ya Playin' Yaself" и "Me or the Papes".
  • Колко: От 45 до 55 лв. на bilet.bg
  • Защо: Jeru the Damaja бива обявен за спасителя на хип-хопа поради неговата честна и пряма критика към състоянието на хип-хоп музиката. Със супер сгъстен график, Jeru е изнасял и продължава да изнася десетки гигове в САЩ, Европа, Южна Америка, Азия и Африка, а сега идва ред и на България.

SEVI

  • Къде: Sofia Live Club, София
  • Кога: 22 март
  • Кои: Утвърдени като една от най-успешните рок групи в България, SEVI бързо привличат вниманието с оригиналния си, разпознаваем звук, силните женски вокали и мелодични песни. SEVI са Светлана Близнакова - SEVI, Рали Велинов, Камен Ангелов, Петър Петров. В превод от латвийски SEVI означава "Себе си" и ако се заровите по-дълбоко в лириките на бандата със сигурност ще откриете идеята да бъдем верни на себе си, силно вплетена в техните послания.
  • Колко: От 25 лв. на eventim.bg
  • Защо: Рок машините от SEVI ще отпразнуват своя 14-ти рожден ден. Бандата бързо успява да натрупа популярност и с лекота печели стабилна фен база. За тези 14 години те издават четири студийни албума, като последният им - Genesis, излиза през 2023 г. Подгрявали са световно известни групи като Europe, Evanescence, BlackStoneCherry, EPICA, Hollywood Vampires. Били са част от програмата на най-големите фестивали в България.
SEVI - българската рок група, свирила с Hollywood Vampires на Джони Деп и Алис Купър

Българската рок група, впечатлила Алис Купър, Джони Деп, Europe и Nightwish

Пътят на SEVI до работата с големите имена в музиката

"Семейство Адамс" мюзикъл

  • Къде: НДК, София
  • Кога: 24 март
  • Кои: Опера Пловдив и НДК представят премиера в София на бродуейския мюзикъл "Семейство Адамс". Най-мрачното семейство на Америка се развихря в хитовата музикална комедия за любовта, семейството, доверието и израстването... с трогателен и разтърсващ обрат. След множеството филмови и телевизионни адаптации, това е първото и единствено сценично представление, базирано на героите. Премиерата му на Бродуей е през 2010 г., когато печели редица престижни награди. Мюзикълът "Семейство Адамс" е от Андрю Липа, Маршал Брикман и Рик Елис по образи създадени от Чарлс Адамс.
  • Колко: От 50 до 80 лв. на eventim.bg
  • Защо: Режисьор у нас е Петър Одажиев, който описва мюзикъла като една добронамерена пародия на черната комедия с намигване на базата на рисуваните герои, които са популярни по целия свят и които носят своята характерна натовареност. Диригент е Вилиана Вълчева, а преводът е на Цветомира Цонева. Сценографията е дело на Петко Танчев, художник на костюмите е Николина Костова - Богданов, хореограф - Амедео Джунта и диригент на хора е Цветан Цветков. В образите влизат солистите Керана, Евгений Арабаджиев, Калина Костова, Цвети Пеняшки, Димитър Ангелов, Матей Минчев, Николай Бачев, Даниел Русев, Марияна, Виктор Ибришимов и Мария Атанасова заедно с Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив.

Виктория де Анджелис

  • Къде: City Stage, София
  • Кога: 30 март
  • Коя: Виктория де Анджелис сформира групата Måneskin през 2016 г. заедно с китариста Томас Раги и вокалиста Дамиано Давид. Скоро към тях се присъединява и барабанистът Итън Торчио. След победното им участие на Евровизия, Måneskin се издигнаха до световна слава и много погледи бяха и продължават да бъдат насочени именно към басистката Виктория де Анджелис.
Виктория де Анджелис от Maneskin на живо в София

Най-сексапилният член на Måneskin на живо в София

Една от най-горещите басистки в света застава зад пулта на 30 март

  • Колко: От 44 лв. на ticketstation.bg
  • Защо:  Макар да я познаваме основно в светлината на басист, истината е, че Де Анджелис се справя страхотно и зад пулта. Основните ѝ влияния са от началото на 90-те години, а диджей сетовете ѝ носят на вълните на енергичното техно и baile фънка. Виктория смесва тези влияния смело с естетиката y2k трендовете и създава синтез, който се трансформира в свръхенергично клубно преживяванe.