Дори в най-спокойните си дни Formula 1 е бляскав и атрактивен спорт. Шумът, цветът и дори парите - всичко се превръща в "театър на четири колела". Както и в истинската драма, той е завладяващ и често изненадващ с внезапните си обрати.

Така състезанието носи множество моменти, които се запечатват трайно в съзнанието на феновете - и които ги карат или да ликуват от радост, или да потръпват от ужас. Ето някои от тях, подбрани от Bleacher Report.

Прост, Сена, Формула 1 и най-ожесточеното съперничество, което спортът познава

Най-ожесточеното съперничество, което спортът познава

Прост и Сена - вечни врагове на пистата

Айртон Сена и Ален Прост

Малко са спортните съперничества, които са по-силни от това между Айртон Сена и Ален Прост. И макар обикновено съревнованието да е полезно за спорта, понякога то може да излезе наистина извън контрол.

Когато се появяват в рамките на един отбор - McLarens, потенциалът на съперничеството между двамата състезатели е огромен. И достига своя връх през 1989 г. В предпоследното състезание за сезона двамата съперници се сблъскват, което води до повреда на автомобила на Сена. Прост се отказва от шампионата, вследствие на което напуска отбора.

На следващата година, 1990, Сена отвръща на удара, като умишлено удря Прост, който вече е пилот на Ferrari, и така печели шампионската титла.

Люис Хамилтън, Световен шампионат 2008

Вероятно за всички фенове на McLarens и на британския пилот това състезание е запомнящо се, поради факта, че той счупва всички рекорди.

Първоначално лошите метеорологични условия изтласкват Хамилтън на едно от крайните места. Но в последната обиколка, късметът се обръща на негова страна, благодарение на което в последния момент той успява да си осигури петото място и Световния шампионат за 2008 г.

Рекордът на Михаел Шумахер

През 2000 г. Шумахер печели Гран При на Италия, с което изравнява броя на победите си със своя идол Айртон Сена. И макар всички да знаят, че това е изключително важен етап за Шумахер, хората са изненадани от реакцията му на пресконференцията след състезанието.

Той избухва в неконтролируеми сълзи и се налага да бъде утешаван от "най-яростния" си  опонент Мика Хакинен.

Явно инцидентът с бразилския състезател, в който той загива през 1994 г., оказва много по-дълбоко въздействие върху Михаел, отколкото някой е предполагал, а реакцията му е един от най-конфузните и запомнящи се човешки моменти във Formula 1.

Забележителното завръщане на Ники Лауда

Австрийският пилот преживява най-лошия кошмар - да бъде изгорен жив. Той е заклещен в горящия си автомобил след ужасяваща катастрофа по време на Гран при на Германия през 1976 г. и надали щеше да оцелее, ако не е огромната смелост на колегите му Артуро Мерцарио, Гай Едуардс и Харалд Ертъл, които го спасяват.

Лауда е изваден от автомобила и въпреки че е силно обгорен и е вдишал газове, които увреждат белите му дробове, оцелява. По-късно изпада в кома, но по чудо се възстановява и само шест седмици по-късно се завръща на състезателната писта.

В резултат на инцидента, Лауда губи дясното си ухо, а лицето и главата му са силно белязани. Претърпява редица коригиращи операции, а впоследствие носи шапка, която покрива по-голямата част от щетите.

Трудно е да си представим психическата сила и абсолютната смелост на Ники Лауда, които са необходими, за да се качиш отново в автомобила след подобно ужасно преживяване. И въпреки това, той успява да се класира в челните места на последвалите състезания и печели още повече уважението на спортните фенове по целия свят.

Смъртта на Айртон Сена

Айртон Сена несъмнено е един от най-добрите пилоти, сядали някога в състезателен автомобил. Способността му да прави ужасяващо бързи квалификационни обиколки и уменията му на мокра настилка са наистина легендарни.

Той обаче винаги преминава границата и в крайна сметка плаща най-високата цена за това, че стига твърде далеч.

Катастрофата, която слага край на живота му през 1994 г. е един от най-тъжните моменти в историята на спорта. Той буквално излетява от пътя на прословутия завой "Тамбурело" на пистата Имола с приблизителна скорост от 190 км/ч. Ударът причинява ужасни наранявания на пилота, а образът му в колата, отскочила обратно в средата на пистата, кара феновете на Formula 1 по целия свят да затаят дъх. Има го инстинктивното усещане, че се е случило нещо съдбоносно.

В крайна сметка идва и ужасната новина, че Сена, подобно на австрийския пилот Роланд Ратценбергер, починал 24 часа по-рано, загубва живота си в резултат на нараняванията си. Светът на Formula 1 изпада в траур.

Пилотът Макс Верстапен влезе в историята с рекорд в F1

Пилотът Макс Верстапен влезе в историята

Пореден рекорд за нидерландеца

От този ужасен уикенд през 1994 г. няма друг смъртен случай на пилот.