В книжната ни селекция за този уикенд поглеждаме отвъд думите към образите, които ги допълват или сами разказват истории. Колкото и да са различни, трите книги показват майсторството на трима художници.

"Фрида. Да живее животът"

Осем дни преди смъртта си Фрида Кало хваща четката, за да нарисува последната си картина - натюрморт с дини и надпис Viva la vida ("Да живее животът" от испански). Тя като че ли олицетворяла целия живот на мексиканската художничка, белязан от болка, но и в постоянно търсене на ярката радост от това да си жив.

Снимка 627086

Източник: Колаж / Orange Books

За 47-те си години на земята Кало понася безкрайното физическо страдание вследствие на полиомиелита и ужасяващата катастрофа, претърпяла едва 18-годишна. Както и повтарящото се разочарование от голямата й любов - художникът Диего Ривера с безкрайните му изневери. Въпреки всичко Фрида създава едни от най-запомнящите се картини на 20 век, с които успява да надскочи страданието.

Изд. Orange Books, 22 лв.

"Пътешественик в Средната земя: Скици и илюстрации от Торбодън до Мордор"

С ръка на сърцето може да кажем, че това е издание, което трябва да присъства в библиотеката на всеки фен на Толкин. Джон Хау е основният концептуален художник на филмовите трилогии "Властелинът на пръстените" и "Хобит", а преди това създава картите на Средната земя.

Снимка 627087

Източник: Колаж / Artline Studios

В тази книга ще видим основни места от вселената на Толкин, северни кралства и земи отвъд моретата, както и отдавна загубени владения и древни митове, илюстрации на легендарни битки от дълголетната история на Средната земя. Хау предлага и своите размисли за толкиновите светове и любопитни подробности от работата му с Питър Джаксън по екранизациите на "Властелинът на пръстените" и "Хобит".

Изд. Artline Studios, 40 лв.

"Момичето жерав"

Подобно на всички народни приказки по света, и японските се променят според разказвачите си и и публиката, която ги служа захласната. Пропътували векове и най-разнообразни пътища обаче, основните сюжетни линии в тях остават едни и същи.

Снимка 627088

Източник: Колаж / Изток-запад

"Момичето жерав" е една от популярните японски приказки, претворена тук във варианта на Къртис Манли и допълнена красиво с хайку на автора. Фините илюстрации към това красиво издание с твърди корици пък са дело на китайската художничка Лин Уан, доказала се като художник на книги за деца.

Изд. Изток-запад, 24.90 лв.