Трите книги, които си избираме за предстоящия уикенд, на пръв поглед нямат нищо общо помежду си. Освен че и трите са продължения на вече излизали истории, и че се занимават с човешки съдби. Което, струва ни се, е достатъчно да си правят компания.

"Олив Китридж отново"

Пенсионираната учителка от малко градче в щата Мейн се завръща, за да ни предложи поредна доза хапливост, раздразнителности и много емпатия. Първият роман на Елизабет Страут й донесе "Пулицър", както и екранизация с Франсис Макдормънд в главната роля.

Снимка 615163

Източник: Колаж / Кръг

Сега виждаме една остаряла Олив, която все така се мъчи да разбере себе си, близките си и проблемите на хората от градчето. В тринайсетте истории ще срещнем тийнейджърка, който се бори да приеме загубата на баща си, жена, която започва да ражда в грешното време на грешното място, медицинска сестра с тайна и адвокатка с угризения.

Изд. Кръг, 22.90 лв.

"Сърцето на зимата"

"Колелото на времето" на Робърт Джордан е една от най-епичните поредици в така любимия на милиони читатели жанр фентъзи. "Сърцето на зимата" пък е нейната девета част, издадена за първи път през 2000 г. Подобно на цялата сага обаче е преиздавана няколко пъти.

Снимка 615165

Източник: Колаж / Бард

Няма как да обхванем целия сюжет на няколко реда, но и не е нужно - феновете на Джордан са напълно наясно, че ги очаква продължение на сказанията от "Пътят на кинжала" с доста обрати в борбата между доброто и злото.

Изд. Бард, 27.99 лв.

"Наследството на Тъкачната вила"

Това е третата част на немската семейна сага, която проследява съдбата на една фамилия Мелцер в години преди, по време и след Първата световна война. Паул вече се е върнал у дома от фронта и поема управлението на фабриката.

Снимка 615164

Източник: Колаж / Лемур

Това дава възможност на младата му съпруга Мари, която се грижи за бизнеса, семейството и къщата сама по време на войната, най-после да осъществи собствената си мечта - да има модно ателие. У дома им се завръща и сестрата на Паул Елизабет. Нещата между съпрузите обаче не вървят, а честите спорове принуждават Мари да вземе трудното решение да напусне имението заедно с двете си деца.

Изд. Лемур, 28.90 лв.