Френските съдебни власти удължиха в неделя, 25 август, задържането на основателя на Telegram, роден в Русия, Павел Дуров, след ареста му на парижко летище по предполагаеми престъпления, свързани с приложението за съобщения. Неговият арест на летището Le Bourget край Париж в събота, 24 август, беше последният изключителен обрат в кариерата на една от най-влиятелните технологични икони в света.

Павел Дуров - модел? Не, милиардер

Павел Дуров - модел? Не, милиардер

Какво трябва да знаем за момчето-чудо

Задържането на 39-годишния Дуров е удължено след неделя вечерта от следователя, който води случая, според източник, близък до разследването. Този първоначален период на задържане за разпит може да продължи максимум 96 часа, уточнява Guardian. Когато тази фаза на задържане приключи, съдията може да реши да го освободи или да повдигне обвинение и да го остави в по-нататъшен арест.

Френските следователи издават заповед за ареста на Дуров като част от разследване на обвинения в измами, трафик на наркотици, организирана престъпност, насърчаване на тероризма и кибертормоз.

Дуров е обвинен, че не е предприел действия за ограничаване на престъпното използване на неговата платформа и е спрян, след като пристига в Париж от Баку с частния си самолет в събота вечерта. "Стига с безнаказаността на Telegram", казва един следовател, който не скрива и изненадата си, че Дуров е отлетял за Париж, знаейки, че е издирван.

"Telegram спазва законите на ЕС, включително Закона за цифровите услуги - неговото модериране е в рамките на индустриалните стандарти и непрекъснато се подобрява", твърдят от платформата в изявление, като допълват: "Изпълнителният директор на Telegram Павел Дуров няма какво да крие и пътува често в Европа. Абсурдно е да се твърди, че платформа или нейният собственик са отговорни за злоупотребата с тази платформа. Очакваме бързо разрешаване на тази ситуация", смятат още от Telegram.

Междувременно руските власти обвиниха Франция, че "отказва да сътрудничи". Руското посолство в Париж поиска достъп до Дуров и каза, че Франция досега е "избягвала ангажираност" по ситуацията.

Дуров напуска Русия през 2014 г., след като отказва да се съобрази с исканията на Кремъл да затвори опозиционните групи в социалната мрежа VK, която той основа, когато е на 22 години. Той напусна VK след спор с нейните собственици, свързани с Кремъл, и насочва вниманието си към Telegram, приложение, което основава с брат си Николай през 2013 г.

Първоначално Telegram е подобен на други приложения за съобщения, но оттогава се отклонява, за да стане по-скоро социална мрежа сама по себе си. Освен че общуват един с един, потребителите могат да се присъединят към групи от до 200 000 души и да създадат излъчвани "канали", които другите могат да следват и да оставят коментари. С 950 милиона активни месечни потребители, Telegram се превръща в основен източник на информация и дезинформация за инвазията на Русия в Украйна.

Дуров живее в Дубай, където е базирана Telegram, и има гражданство от Франция и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Наскоро той казва, че се е опитал да се установи в Берлин, Лондон, Сингапур и Сан Франциско, преди да избере Дубай, който похвали за бизнес средата и "неутралността", припомня DW.

В ОАЕ Telegram не е изправен пред твърде голям натиск да модерира съдържанието си, докато западните правителства се опитват да се справят с речта на омразата, дезинформацията, споделянето на изображения на насилие над деца и друго незаконно съдържание.

Telegram предлага криптирани съобщения и позволява на потребителите да създават канали за разпространение на информация до последователи. Особено популярно в бившия Съветски съюз, приложението се използва широко от украинския президент Володимир Зеленски и неговия кръг, както и от политици в цяла Украйна, за публикуване на информация за войната. Това е и едно от малкото места, където руснаците могат да получат нефилтрирана информация за конфликта, след като Кремъл затегна контрола върху медиите след пълномащабното нахлуване.

Неговото очевидно неразбиваемо криптиране превръща Telegram в убежище за екстремисти и теоретици на конспирацията. Разследващи журналисти от централноевропейския новинарски сайт VSquare казват, че Telegram се е превърнал в "инструмент за "посещение" за руски пропагандисти, както леви, така и десни радикали, американски QAnon и теоретици на конспирацията", като заключват, че това е "екосистема за радикализиране на мненията."

Приложението е широко използвано и от крайнодесни агитатори, които планират антиимиграционни митинги в Англия и Северна Ирландия след намушкването на три деца в клас по танци в Саутпорт миналия месец.

Групата за антирасистка кампания Hope Not Hate стига до заключението, че Telegram се е превърнал в "предпочитаното приложение" за расисти и насилствени екстремисти и "помийна яма на антисемитско съдържание" с минимално модериране или усилия от страна на приложението за ограничаване на екстремистко съдържание, разказва BBC.

Бившият руски президент, превърнал се в ястребов заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия, Дмитрий Медведев, твърди, че Дуров е направил грешка, като е избягал от Русия и е смятал, че никога няма да му се наложи да сътрудничи на службите за сигурност в чужбина. "Той сгреши", каза Медведев. "За всички наши общи врагове сега той е руснак  и следователно непредвидим и опасен."

Пишейки на X след ареста, десният американски коментатор и теоретик на конспирацията Тъкър Карлсън описва Дуров като "живо предупреждение към всеки собственик на платформа, който отказва да цензурира истината по заповед на правителства и разузнавателни агенции".

В интервю с Carlson по-рано тази година Дуров казва, че приложението трябва да остане "неутрална платформа", а не "играч в геополитиката".

В интервюто Дуров споделя още, че потребителите "обичат независимостта" на приложението Telegram. "Те също обичат поверителността, свободата. Има много причини, поради които някой би преминал към Telegram."

Павел Дуров - руският милионер и основател на Telegram, който има над 100 деца в 12 държави

Павел Дуров - руският милионер и основател на Telegram, който има над 100 деца в 12 държави

Ето какво сподели предприемачът

Милиардерът, магнат в социалните медии Илон Мъск, публикува повторно клип от това интервю, където Дуров хвали придобиването на X от Мъск като "страхотно развитие" с " с хаштаг "FreePavel". Той последва втори туит: "Liberté! Liberté! Liberté?"