Може да не е много популярно в България, но приложението за съобщения Telegram, което конкурира Facebook Messanger и WhatsApp, е едно от най-сигурните и трудни за "подслушване" канали за общуване. А създателят му е младежът на горната снимка.

Павел Дуров се прочува като "руския Марк Зукърбърк", когато през 2006 г. (когато е на 22 години) създава руската социална мрежа Vkontakte.

Осем години по-късно той напуска Русия, след като отказва да даде на правителството достъп до личните чатове в платформата и да цензурира политическите опоненти на Кремъл.

View this post on Instagram

Black sails, black flags

A post shared by Pavel Durov (@durov) on

В момента той има руско гражданство, но също така е поданик на Сейнт Китс и Невис - островна държава, чието гражданство печели с дарение от 250 хил. долара.

View this post on Instagram

A post shared by Pavel Durov (@durov) on

Без съмнение най-голямото постижение на 34-годишният Павел е създаването на Telegram - иновативна криптирана платформа за комуникация. Регистрирана е във Великобритания през 2013 г.

Амбицията му е създаването и на Telegram Open Network - блокчейн базирана платформа, която разчита на алтернативен вид интернет, до който нямат достъп правителствата и тайните служби.

Какво още трябва да знаем за Павел Дуров? Че се облича само в черно, че излиза с модели и че обича да се снима гол до кръста - прави го с хаштаг #putinshirtlesschallenge.

Според Forbes към момента състоянието на Дуров възлиза на 1.7 милиарда долара.