Ако сега, малко повече от месец след края на предаването, попитате Станислав Райчев променил ли се е, той ще ви отговори чисто и просто: "Освен че вече съм MasterChef, едва ли в мен има някаква друга промяна."

Ще добави още, че e взискателен към всичко, което прави. "Като започна с професията, мина през семейството и стигна до голямата си страст - готвенето."

Друго, което вероятно не знаете за него, е колко грижовен баща и съпруг е (много); че има страхотно чувство за хумор и за самоирония - също. Трите думи, които най-добре го описват, са целеустремен, балансиран и лоялен.

Страстта си към храната, която го прави известен, Станислав развива постепенно и като странично занимание, защото основното му е да гаси чуждите пожари. Искрата му за готвене пламва, след като заживява със съпругата си. "Заедно започнахме да си готвим вкъщи здравословни ястия, защото тренирахме доста и искахме да се храним правилно."

Ако го попитате какво точно приготвя на семейството си, отговорът на един MasterChef ще бъде: "Най-често здравословни вечери, които включват месо, зеленчуци и домашно приготвен хляб. Правим си и прясна паста, като я комбинираме с домашно приготвени сосове. Разбира се, и много вкусни десерти, но здравословни."

Снимка 366761

Източник: bTV

Малко по малко, Станислав се увлича и в експериментите си разбира, че му се готви не просто на шега, а че иска и го прави с голяма любов и страст.

Не минава обаче без шеги с хобито от страна на колегите му пожарникари. "И това в нашата професия е нормално..." Но, като оставим шегата настрана, огнеборците много му се радват и го подкрепят. И, разбира се, че след като пожарникар стана MasterChef на България, са горди.

Напрегнатото ежедневие на пожарникар и необходимостта постоянно да намира начин да се справи със стреса Станислав определя като разковничето за успеха си в предаването. "Имаше стресиращи моменти - и то ежеминутно, когато много добри готвачи се прекършиха и отпаднаха. Който успяваше да се справи, продължаваше и напред."

Снимка 366758

Източник: bTV

С положението "на живот и смърт" той е свикнал, защото доста често му се налага да спасява хора от бедствени ситуации. Станислав знае, че срещу природните стихии е безсилен и всяка негова грешка може да означава загубен живот.

"Докато в кулинарията - дори и да объркаш някоя съставка, никой няма да пострада. Най-много да стане по-вкусно...", казва пожарникарят и през смях добавя, вече по-сериозно, че в крайна сметка и в двете професии - готвач и пожарникар, има доста голямо количество стрес.

"В професионалната кухня се работи на пълни обороти 10-15 часа и всичко трябва да е перфектно. Доста е стресово и напрежението е огромно."

В кухнята на MasterChef Станислав намира истински приятели в лицето на Махмуд Ал Байруми, Николай Попов и Станислав Георгиев. "С тях поддържаме връзка и дори имаме идеи за общи проекти." Какво ще стане, предстои да видим.

Снимка 366751

Източник: bTV

Кой е най-ценният урок, който научихте от журито?
Да готвя пред това жури беше сбъдната мечта. Те са професионалисти и са минали през всичко в кухнята. Човек трябва само да ги слуша и да попива опит и знание.

Едва ли мога да подредя наученото от тях по приоритети, но най-важните неща са три: Първо, винаги да имаш ясна идея и да я структурираш много добре. Второ, да работиш спокойно. И трето, да уважаваш продуктите и да почистваш работното си място.

MasterChef беше като училище за мен и научих много за света на кулинарията. Непрекъснато имахме и мастъркласове от доказани професионалисти. А да гледаш как те правят шедьоври от няколко метра, е безценно.

Какво бихте приготвили на някого, за да го впечатлите?
Всеки се впечатлява от вкусна храна, затова ще приготвя тристепенно меню, в което стартер ще бъдат миди Сен Жак, глазирани розички от карфиол и маслен сос с билки. Основното ще е телешко бонфиле с кореноплодни зеленчуци (моркови, аспержи), глазирани с билки и чесън, гел от червено цвекло, пюре от сладък картоф и сос "Деми глас". За десерт бих направил едно перфектно шоколадово суфле с орехов крокан и карамелизирани горски плодове.

Какво следва след MasterChef?
Започнах дегустационни вечери, с които искам да покажа на хората вкусни предложения, сготвени и презентирани от мен. Имам идеи да организирам и други подобни събития в цялата страна.

След това ми предстои курс в кулинарната академия Le Cordon Bleu в Лондон. Мисля да изкарам стажове в различни ресторанти, за да усвоя основите на различни кухни. И ще се постарая да използвам всички шансове, за да науча още много неща.

Има ли вероятност хобито да стане основна професия?
Имам такова желание, но пожарната остава мое призвание, защото знам, че хората разчитат на огнеборците. Ще преценя след Le Cordon Bleu в Лондон и другите обучения. Мога да обаче да заявя, че кулинарията се сдоби с още един целеустремен член.