В края на юни Сара Фъргюсън разкри, че е била диагностицирана с рак на гърдата. Бившата съпруга на принц Андрю и майка на принцесите Беатрис и Йожени винаги е била открита по отношение на личния си живот и не пропусна да използва диагнозата си, за да насочи вниманието към това често срещано сред жените заболяване.

Сара Фъргюсън и признанието, че е диагностицирана с рак на гърдата

Тежката диагноза на една херцогиня

Първо семейни драми, а сега и това

"Не ме интересува дали искате, или не искате да чуете. Аз, така или иначе, ще говоря за това и приканвам хората да ходят да си правят профилактични прегледи", казва 63-годишната херцогиня на Йорк в последния епизод на подкаста си Tea Talks with The Duchess and Sarah.

В него тя призна още, че записва епизода ден преди да влезе в болница за мастектомия (отстраняване на гърдата). Според източници, близки до Фъргюсън, операцията е минала добре и тя се възстановява у дома си в компанията на семейството си, пишат Tatler.

В подкаста тя говори за отзвука, който диагнозата й има върху нея и близките й. "Плашещо е за всеки член на семейството, както и за мен - започваш да мислиш за смъртта. Като някакво събуждане е. Казваш си: как ще се справя с това?"

Херцогинята разкрива и друг личен момент покрай диагнозата и приемането й в болница. Тя казва, че по-голямата й дъщеря Беатрис й е помогнала да се приготви и облече за постъпването за операция.

"Днес, преди да дойда да запиша този епизод на подкаста, бях в колата на път за насам, но казах на шофьора да обърне. Върнах се и отидох да прегърна Беатрис. Много исках да го направя. Да й благодаря. Тя ми каза: Мамо, мислех, че си тръгнала. А аз отвърнах: Благодаря ти."

Сара Фъргюсън неведнъж е показвала колко е близка със семействата и на двете си дъщери. Тя е майка на 34-годишната Беатрис, женена за Едоардо Мапели Моци, и баба на дъщеря им Сиена, както и на 33-годишната Йожени, женена за Джак Бруксбанк. Наскоро последните станаха родители за втори път.