Няколко души, които са присъствали на концерти на немската група Rammstein, заявиха, че млади фенки били вербувани да правят секс с вокалиста на метъл групата Тил Линдеман преди и след техните концерти.

Обвиненията набират скорост точно преди разпродадената четиринощна резиденция на Rammstein на Олимпийския стадион в Мюнхен, което накара организатора на концерта да обяви, че няма да има афтърпартита след шоуто, нито така нареченото изживяване "row zero" за избрани фенове директно пред сцената.

Издателската къща Kiepenheuer & Witsch, която публикува антология със стихотворения на Линдеман през 2020 г., обяви, че се разделя с певеца, цитирайки поредицата от обвинения, както и порнографско видео, в което фронтменът на Rammstein изглежда вмъква пениса си през дупка, изрязана в книга със собствената му поезия.

В изявление на страницата си в Instagram групата казва, че приема обвиненията "изключително сериозно" и помоли феновете си да запазят за себе си преценката относно жените, за които се говори, както и това за поведението на членовете на бандата.

"Казваме на нашите фенове: важно е да се чувствате добре и в безопасност на нашите концерти - пред и зад сцената", пише в изявлението.

Известни със своя индъстриъл хеви метъл китарен звук и сценични представления в кабаретен стил, Rammstein са един от най-успешните музикални групи извън Германия, въпреки че звездният статус на групата в родната им страна е дори по-голям. Създадена през 1994 г., бандата има дълга история на провокативно използване на образи и език, свързани с нацистката ера, въпреки че Линдеман заяви в интервю за списание Rolling Stone, че "ние мразим нацистите".

По-рано възхвалявани от критиците за тяхната поетична чувствителност, текстовете на Rammstein наскоро взеха по-явно порнографски обрат. Обвиненията срещу групата бяха повдигнати за първи път на 25 май от 24-годишна фенка от Северна Ирландия, която посетила концерта на групата във Вилнюс, Литва, два дни по-рано.

В поредица от публикации в Twitter и Instagram жената казва, че преди пътуването си се е свързала с жена чрез Instagram, за която в чат форумите се говорело, че може да помогне на феновете да получат достъп до ексклузивни партита преди и след шоуто.

Жената, наречена Алена Макеева, която на страницата си в Instagram нарича себе си "кастинг директор на турне с Тил Линдеман", изпраща на 24-годишната фенка линк към група в WhatsApp. В крайна сметка тя получава и съобщение с покана да се присъедини към "row zero" зона на концерта във Вилнюс.

По време на пауза тя е отведена до малка съблекалня под сцената, където отива и Линдеман. 24-годишната жена твърди, че когато дава да се разбере, че няма да прави секс с него, изпълнителят реагирал гневно. На партито преди концерта жената казва, че е изпила две алкохолни напитки, но след това е започнала да се държи хаотично и с пропуски в паметта от около 20:30 ч. По-късно това я кара да се страхува, че в питието ѝ е сложена някаква дрога.

Тестът на урината, който тя взима от аптеката, не показва да има следи от медикаменти в организма ѝ. В последваща публикация на 30 май жената казва: "Тил НЕ ме докосна. Той прие, че не искам да правя секс с него. Никога не съм твърдяла, че ме е изнасилил."

Оттогава в германските медии бяха тиражирани няколко истории с подобни преживявания на фенове, които са били "вербувани" да правят секс с фронтмена на Rammstein. Статия в Süddeutsche Zeitung цитира друга жена, която е присъствала на парти след концерт на Rammstein във Виена през 2019 г. След употреба на алкохол тя припада, като твърди, че когато идва в съзнание, намира Линдеман "върху себе си" в хотелска стая. Според Süddeutsche фронтменът я пита дали иска той да спре и по-късно напуска стаята.

Въпреки че в германските вестници и в социалните мрежи се появяват различни истории, само случаят във Вилнюс е докладван на полицията. Това довежда до интервюирането на замесената жена от литовските власти дистанционно, след като тя се връща в Северна Ирландия.

Говорител на полицията във Вилнюс казва пред Guardian, че все още не е взето решение дали да се започне наказателно разследване. Преди дни германските медии съобщиха, че Rammstein са забранили Алена Макеева, която не е наета от групата, да бъде допускана на бъдещи техни концерти.