По случай 36-ия рожден ден на принц Уилям ви предлагаме няколко любопитни факта за втория поред наследник на британския престол.

Цялото име на принца с всички титли е Негово кралско величие принц Уилям Артър Филип Луи Маунтбатън-Уиндзор, херцог на Кеймбридж, граф на Стратърн, барон на Карикфъргъс, кралски кавалер на най-благородния Орден на жартиерата.

Едва 9-месечен, в разрез с кралската традиция, принц Уилям придружава родителите си на 6-седмичното им официално посещение в Австралия и Нова Зеландия.

В ученическите си години е бил капитан на отбори по хокей и ръгби.

През 1991 г. принц Уилям се сдобива с огромна рана, след като е ударен от свой приятел със стик за голф, докато играят. Претърпява 72-минутна операция, по време на която са му направени 24 шева. Остава му белег, за който пишат, че е като този на Хари Потър.

Принц Уилям е едва 15-годишен, когато майка му, принцеса Даяна, загива в автомобилна катастрофа през 1997 г.

След обучението си в колежа "Итън", принц Уилям изкарва една година, която посвещава на тренировки на Британската армия в Белиз, прави визити в Африка и обучава деца в Чили.

Уилям вероятно е първият потенциален бъдещ крал, сниман с гумени ръкавици, докато бърше под в тоалетна по време на визитата си в Чили.

Сред музикалните предпочитания на принца са групи като Coldplay и Linkin Park.

Снимка 308663

Източник: GettyImages

Сключва брак на 29 април 2011 г. с Кейт Мидълтън, от която има три деца - принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луис.

Кейт Мидълтън роди третото си дете

Кейт Мидълтън роди третото си дете

Херцогинята се чувства добре