Датската монархия преживя промяна от началото на тази година след промените, които кралица Маргрете наложи. По нейно решение децата на по-малкия й син Йоаким няма да носят титлите "принц" и "принцеса".

Кралица Маргрете, принц Йоаким и реакции на отнемането на титлите на децата му

Когато и кралицата трябва да дава обяснения

Маргрете Датска и отнетите титли на внуците й

Това не беше прието нееднозначно от най-големите й внуци - 23-годишният Николай и 21-годишният Феликс, които бяха свикнали да са принцове. Дали това обаче има връзка със скорошното решение на първия не е ясно.

Николай, който в момента носи титлата граф, смята да се премести за известно време в Австралия. Новината е потвърдена от прес офиса на баща му принц Йоаким.

От 1 август до 30 ноември той и приятелката му Бенедикте Туструп ще учат в Технологичния университет в Сидни. До момента те бяха студенти в Бизнес училището на Копенхаген, като преди това са се запознали в престижния интернат Herlufsholm.

Дали Николай възнамерява да се възползва от силните връзки на семейството си в Австралия не е ясно. Припомняме, че датската принцеса Мери - съпругата на престолонаследника принц Фредерик, е австралийка.