Новината, с която започна новата година за британския кралски двор, със сигурност ще предопредели случващото се в него през следващите месеци. Тази седмица принц Хари и Меган Маркъл обявиха, че се отказват от ролята си на членове на кралското семейство и избират свободата пред ангажиментите и привилегиите.

Това изненадващо за всички решение доведе до анализи какво го е предизвикало, както и какво ще се случи с живота на херцога и херцогинята на Съсекс от тук нататък. Разбира се, неизвестните все още са много, но ето какво знаем до този момент.

Титли

Според кралски експерти, Хари и Меган ще продължат да бъдат херцог и херцогиня на Съсекс. Причината е споменът за принцеса Даяна, за която се смята, че се е отказала от титлата си под натиска на Елизабет Втора.

А и в кралския двор вече има примери, че може да имаш титла и да работиш каквото пожелаеш. Но последната дума е на кралицата.

Снимка 460986

Източник: GettyImages

Имена

Членовете на кралския двор не са свикнали да се обръщат към тях и с фамилните им имена. Но ако станат "обикновени граждани", Хари и Меган най-вероятно ще се представят с фамилията Маунтбатън-Ундзор, която носят принцът и бебе Арчи.

Дом

Въпреки че са решени да прекарват голяма част от времето си в Канада, Хари и Меган имат желанието да запазят имението си Frogmore Cottage, за дa отсядат в него, когато са на Острова. 

Имотът, част от замъка Уиндзор, бе цялостно реновиран миналата година за сумата от над три милиона долара. Това бе сватбеният подарък на кралицата и само нейно е решението дали ще позволи на херцога и херцогинята да продължат да го ползват. Заговори си, че може да им се наложи да плащат и наем за дома си, но този вариант е малко вероятен.

Снимка 460988

Източник: GettyImages

Охрана

Хари и Меган са изявили желание да продължат да бъдат охранявани, както досега. Това обаче излиза скъпо удоволствие за британските данъкоплатци и става неоправдан разход, когато става дума за хора, отказали се от кралския си статут.

Досега охраната на двойката струваше 850 хиляди долара годишно. Възможно е и те да започнат сами да поемат този разход.

Финансова независимост

Това желание на Хари и Меган породи най-много коментари. Не е ясно как точно те смятат да я постигнат, след като животът им изглежда подсигурен с близо 40 милиона паунда, които двойката притежава.

След като се оказват от кралския си статут, Хари и Меган ще спрат да получават пари от Суверенния грант на кралското семейството. Досега всяка година около пет милиона отиваха в личната сметка на по-малкия син на принц Чарлз.

Снимка 454062

Източник: GettyImages

Бизнес

Още преди няколко месеца херцогът и херцогинята са регистрирали тайно своя търговска марка. Най-вероятно съвсем скоро на пазара ще се появят и първите брандирани продукти, като чорапи, чаши, тениски и други.

Принц Хари, Меган Маркъл и реакциите в социалните мрежи след оттеглянето им

Светът се смее на Хари и Меган

Подигравките, които отнесоха херцогът и херцогинята

Очаква се голяма част от приходите да отиват за благотворителност, но другата вероятно ще си е чиста печалба за Хари и Меган, пише Daily Mail.