В четвъртък, 1 юли, принцеса Даяна щеше да навърши 60 години. В чест на юбилея в градините на замъка Уиндзор ще бъде открита нова статуя с нейния лик.

Принцеса Даяна, Калифорния и мечтата й, която принц Хари и Меган Маркъл сбъднаха

Хари и Меган сбъднаха мечтата на Даяна

Тя би се гордяла с тях

Създаването й успя да събере двамата й синове Уилям и Хари и поне за това двамата имаха едно мнение. А преди няколко дни херцогът на Съсекс се завърна от САЩ във Великобритания, за да прекара няколко дни под карантина и да застане рамо до рамо до по-големия си брат за тържествения случай.

Оказва се, че именно Хари и Уилям  ще са главните действащи лица на събитието, което ще премине в тесен кръг заради COVID-19 рестрикциите... Но чак толкова тесен не предполагахме, че ще бъде.

Снимка 532917

Източник: GettyImages

В последните дни се появи информация, че принц Чарлз няма да присъства на откриването на статуята на покойната му първа съпруга. И веднага ще си кажем, че това е голямо неуважение.

А извинението за отсъствието му е, че не иска да рови отново в старите рани и спомени, които са както щастливи, така и тъжни, и изпълнение с вина, казва приятел на принца на Уелс, цитиран от The Times.

Решението му не е особена изненада, защото той не присъства и на последната възпоменателна церемония в памет на принцеса Даяна през 2017 г., когато Хари и Уилям организираха служба в тесен кръг на гроба й. Тогава той беше на посещение в Канада.

Снимка 511696

Източник: GettyImages

А сега, вместо да присъства на откриването на статуята, бъдещият английски крал най-вероятно ще бъде в Шотландия, която в последните месеци е най-честата дестинация на представителите на кралския двор. И Чарлз се е измъкнал, че иска да остави момчетата да се справят с тази задача.

Научихме обаче за още една изненада и един голям отсъстващ в списъка на гостите на събитието. Това е Кейт Мидълтън. Официалната позиция е, че броят на присъстващите е бил силно редуциран и херцогинята на Кеймбридж няма да бъде сред тях, за да има възможност роднините на Даяна да бъдат там.

Но кралски коментатори смятат, че липсата на Мидълтън е много показателна. Именно тя играеше ролята на помирител между Уилям и Хари, но явно вече й е омръзнало и е видяла, че това е загубена кауза.

Принцеса Даяна, Ford Escort от 1981 г. и колко струва колата, която принц Чарлз й подари

Колата на Даяна отива на търг

Цената на спомените

Говори се също така, че съпругът й не иска да я въвлича повече в семейните драми и затова Кейт и трите им деца ще видят статуята на спокойствие преди официалното й откриване. А тези подробности вдигат още повече очакванията към Уилям и Хари и нямаме търпение да ги видим един до друг, без посредници и омиротворители.