Традицията за по-важните кралски събития повелява част от тях да е и заснемането на специални портрети, които стават публично достояние. И коронацията на крал Чарлз и кралица Камила в този случай не направи изключение.

Крал Чарлз и специалният медал за коронацията с лика и на кралица Камила

Честта, която Чарлз отдаде на Камила

Винаги един до друг

След тържествената церемония в Уестминстърското абатство, процесията до Бъкингамския дворец и появата им на балкона на сградата в центъра на Лондон, новопровъзгласените крал и кралица застанаха пред обектива на фотографа Хюго Бърнанд - заедно, поотделно и с най-приближените си от кралското семейство.

На първия си официален портрет като крал Чарлз е с всички официални атрибути на властта, но е седнал, което от някои се тълкува като символ на отслабената монархия, за която се застъпва.

Кралица Камила пък изглежда много по-уверена и щастлива с короната на своя самостоятелен портрет, отколкото в абатството.

Най-интересна със сигурност е груповата снимка, в центъра на която са кралят и кралицата. От дясната страна на Чарлз виждаме сестра му Ан, което дава да се разбере, че тя е неговата силна опора в кралските дела, човек, на когото има пълно доверие.

Принцеса Ан е заслужила това място и с дългите години усилена работа, която обаче често е оставала в сянката на останалите кралски особи. Въпреки това дъщерята на кралица Елизабет Втора е истински обичана и уважавана от мнозина, затова и Чарлз я поставя в ролята на дясната си ръка.

анкета

Ще промени ли коронацията на Чарлз мнението ви за него?

Виж резултати

Да, вече официално е крал 13.5%

Не, пак не го харесвам 46.4%

Кой въобще го интересува тази коронация 17.4%

За мен няма никакво значение 22.7%

Отляво на Камила са принцът и принцесата на Уелс Уилям и Кейт. Именно те са следващите, които ще застанат начело на монархията, а подготовката им за тази роля тече от години. Крал Чарлз със сигурност също ще им гласува доверието си и няма да ограничи правомощията им.

На общия портрет виждаме и останалите "работещи" кралски особи - херцогът на Кент, херцогът и херцогинята на Глостър, вицеадмирал сър Тим Лорънс (съпруг на принцеса Ан), херцогът и херцогинята на Единбург и принцеса Александра, предава Daily Mail.

За общата снимка дамите от кралското семейство свалиха официалните си мантии и позираха по елегантни бели рокли. Така принцесата на Уелс Кейт показана любимото на кралица Елизабет Втора колие от баща й крал Джордж VI, което криеше под мантията си по време на коронацията.

Защо коронацията на крал Чарлз и кралица Камила е като никоя друга

Защо коронацията на крал Чарлз и кралица Камила е като никоя друга

Прилики, разлики и послания

Големите отсъстващи на груповата снимка очаквано са херцогът на Йорк Андрю, който е брат на крал Чарлз, както и херцогът на Съсекс Хари. Те се отказаха от своите правомощия и титли и не се причисляват към пълноправните членове на кралското семейство. Липсват обаче и принц Едуард и съпругата му Софи - графът и графинята на Уесекс.