Скъпи, Марк, ти допусна Facebook да се превърне в алчен и ловък търговец на дребно, който търгува с личността и корумпира избори. Какво, по дяволите, стана с момчето от пансиона, който мечтаеше за по-добър свят? Твой, Пиърс Морган

Снимка 346607

Източник: GettyImages

Така започва обръщението на популярния водещ Пиръс Морган, който каза тежки думи директно към създателя на Facebook Марк Зукърбърг. Поводът е ясен - грандиозният скандал, в който стана известно, че лични данни на милиони потребители са били достъпни на анализаторската компания Саmbrіdgе Аnаlуtіса. С наличната информация са разработвани стратегии, използвани в пpeдизбopнaтa ĸaмпaния нa Дoнaлд Tpъмп, ĸaĸтo и в ĸaмпaниятa за Вrехіt. 

С думите си Морган хвърля вината директно и еднолично върху създателя на социалната мрежа Марк Зукърбърг. Той пише: 

"Ти загуби 6 милиарда (б.ред. 50 милиарда ден по-късно). Дори за теб, един от най-богатите пет мъже на планетата, това е сериозно предизвикателство. В най-лошия ден от началото си, твоята компания се смали със 7%, или с 43 милиарда от своята стойност. Причината е много проста: хората внезапно спряха да ти вярват."

Той сравнява разкритията за консултантска фирма Саmbrіdgе Аnаlуtіса и злоупотребата с данните на 50 милиона души с ядрена бомба.

"Отнема 20 години, за да изградиш репутация" - както каза веднъж твоят приятел Уорън Бъфет - "и пет минути, за да се съсипе". Ако мислиш за това, ще направиш нещата по различен начин, казва Морган.

"Как са нещата с твоята репутация?", пита риторично водещият на Good Morning Britain. Той пише, че в предаването му са пуснали анкета, в която 78% от запитаните са отговорили положително на въпроса дали Facebook e зловредна.

Морган се обръща директно към Зукърбърг, като му напомня, че едва ли някога е очаквал, че много хора ще го мислят за "цинично, безскрупулно и капиталистическо прасе" - нещо, което е факт към този момент, според него. 

Новогодишното обещание на Марк Зукърбърг

Новогодишното обещание на Марк Зукърбърг

Създателят на Facebook иска да поправи творението си

Пиърс Морган припомня, че философията на FB е "Ние първо се грижим за хората".

"Това звучи като едно съвсем празно твърдение днес", е тъжната му констатация. Той все пак добавя, че е фен на Зукърбърг и неговата чиста студентска идея, която успява да превърне в реалност за милиарди.

анкета

Бихте ли изтрили профила си във Facebook?

Виж резултати

Да 57.0%

Не 22.7%

Не, но ще премахна цялата си лична информация от него 20.3%

Най-популярният британски водещ разкрива, че има частен профил в мрежата, който го забавлява и му носи истинско удовлетворение. Вътре той споделя информация със своите приятели, за която е бил сигурен, че е защитена.

"Сега откривам, че не съм просто наивен, но съм направо тъп"казва Пиърс.

Водещият изтъква, че аферата с Саmbrіdgе Аnаlуtіса е твърде сериозна, за да остане без последствия. Той призовава Марк Зукърбърг да отиде в Конгреса и честно да свидетелства за случилото се.

Създателят на социалната мрежа трябва да признае, че фирмата му е твърде голяма и се развива твърде бързо, за да упражнява правилен контрол над нея. И че е станал твърде алчен. Морган завършва с призива:

"Изповядай се... Не е късно да се върнеш при човека от общежитието на Харвард."

Междувременно Марк Зукърбърг направи и първото си съобщение. В писмо във Facebook той разказва за предисторията на скандала с Cambridge Analytica и обяснява точно какви действия е предприела и ще предприеме компанията му, за да не допуска повече злоупотреби с личните данни на потребителите си.