Разводът на 2021 г. определено бе този на Бил и Мелинда Гейтс. След 27 години брак те сложиха край на съвместното си съжителство, поделиха си милиардите и бившата съпруга на основателя на Microsoft стана една от най-богатите жени в света. А той се оплака, че е преживял най-трудната година в живота си.

Бил Гейтс, разводът с Мелинда Гейтс и най-трудната година в живота на милиардера

Бил Гейтс за развода и най-трудната година в живота му

Емоционални и лични признания

Още при обявяването на новината за развода двамата вече бивши съпрузи дадоха категоричната заявка да запазят добрия тон помежду си, както и съвместната работа по благотворителната организация Bill and Melinda Gates Foundation. Те я създадоха заедно преди години и успяха да подпомогнат много хора и инициативи със сериозни финансови ресурси.

Тази седмица обаче бившата госпожа Гейтс разпространи писмо, с което ни уведоми, че вече няма да насочва по-голямата част от богатството си към филантропската организация, която е една от най-големите в света. Вместо това, тя ще продължи да дарява повечето от милиардите си на други фондации по целия свят.

Снимка 346974

Източник: GettyImages

"Признавам абсурда толкова много богатство да е съсредоточено в ръцете на един човек и вярвам, че единственото отговорно нещо, което може да се направи с такова състояние, е да го раздадеш - възможно най-внимателно и въздействащо", пише Френч Гейтс.

"Крайната цел на всеки филантроп трябва да бъде да направи необходимостта от филантропия остаряла", продължава с обясненията си тя. И пояснява, че вече е решила не просто "да пише чекове", а да прави много повече за каузите, които наистина я вълнуват - да посвещава времето, енергията и усилията си за борбата с бедността и насърчаването на равенството, цитират я от Guardian. 

Мелинда Гейтс, рожденият й ден и милите думи на дъщеря й Дженифър

Най-голямото признание за Мелинда Гейтс

Малко след развода

Със сигурност една от организациите, които ще получи най-сериозно подкрепа от Френч Гейтс, е Pivotal Ventures, която тя основа самостоятелно през 2015 г с цел подобряване на социални и професионален напредък на жените и семействата в САЩ. А дали отдалечаването й от семейната фондация се дължи на различие във вижданията и принципите, само можем да предполагаме.