След като в социалните мрежи се завъртя видео от 2012 г., в което Меган Маркъл говори за расизма, всички очакваха нейната актуална и адекватна реакция на случващото се в САЩ. Дори се появиха и критики, че доста се е забавила, особено след като още преди години заявява, че мълчанието не е опция.

Меган Маркъл, изказването й срещу расизма и за какво си е мечтала херцогинята

Мечтата на Меган, която не се сбъдна

Тъжно не само за нея, но и за всички нас

Е, херцогинята на Съсекс пак наруши мълчанието си, но и изрази позицията си по индиректен начин. Тя записа кратко видео, публикувано в онлайн медията Essence, с което поздрави завършващите ученици от училището в Лос Анджелис, в което тя е прекарала седем години.

В новото си изказване, свързано с всичко случващо се в САЩ след смъртта на Джордж Флойд, Меган отново е категорична, че "единственото грешно, което може да се каже, е да не се каже нищо". Тя обясни, че се е забавила със своята позиция, защото е била прекалено ядосана и е било трудно да подбере правилните думи.

"Животът на Джордж Флойд има значение", каза Маркъл, споменавайки имената и на други хора, намерили смъртта си по подобен начин, и припомняйки, че има и много други жертви, които са останали неизвестни.

Херцогинята на Съсекс се връща назад във времето, когато е на 11-12 години и точно е трябва да започне да учи във въпросното училище. Тогава по улиците на родния й град също е имало бунтове, подобни на сегашните. Причината е побоят над цветнокожия Родни Кинг, който се превръща в символ на расовите бунтове с САЩ през 1991 г.

Меган си спомня как тогава е виждала хора с автомати да се разхождат по улиците, а тя уплашена се е криела у дома. Сега, близо 20 години по-късно, завършващите ученици се сблъскват със същата действителност, вместо да я изучават като историческо събитие.

Затова Маркъл призовава младежите за емпатия към всички, които имат различен поглед към света. И знае, че те знаят, че животът на всички има значение, независимо от цвета на кожата.

Хероцигнята е обнадеждена от факта, че както на времето, когато е била ученичка, така и сега, вижда как хората се обединяват от една идея и си помагат взаимно. Затова и се надява на положителната промяна, която ще дойде именно с младото поколение, с което тя се гордее.