Причината за смъртта на Матю Пери е установена. Актьорът от "Приятели" е починал поради острите ефекти на кетамина, според доклад от аутопсията, пише The New York Times. Удавяне, коронарна артериална болест и ефектите на бупренорфин (лекарство, използвано за лечение на разстройство, свързано с употребата на опиоиди) също са посочени като допринесли фактори за смъртта му, която беше определена като "случайна".

Матю Пери преди смъртта си - защо Кайти Едуардс смята, че наркотиците са причината за нея

Каква е причината за смъртта на Матю Пери

Какво разкри една от бившите приятелки на актьора

Кетаминът е "дисоциативен анестетик, който има някои халюциногенни ефекти", според Американската администрация за борба с наркотиците. Той "изкривява възприемането на зрението и звука и кара потребителя да се чувства откъснат и без контрол" и "може да предизвика състояние на седация (усещане за спокойствие и релаксация), неподвижност, облекчаване на болката и амнезия."

Аутопсията гласи, че Пери, който "според съобщенията е бил чист в продължение на 19 месеца", е бил на терапия с инфузия на кетамин, като последното му лечение е проведено само "седмица и половина" преди смъртта му. Съдебният лекар обаче отбеляза, че "кетаминът в неговата система при смъртта не може да бъде от тази инфузионна терапия, тъй като животът на кетамина в организма е три до четири часа или по-малко.

Снимка 640346

Източник: GettyImages

Според аутопсията смъртта на Пери е настъпила от "неизвестен път на прием на наркотици". Съдебният лекар заявява, че Пери е намерен "в жилищен басейн", с лекарства с рецепта, присъстващи в резиденцията му, но "нито едно не е съобщено близо до басейна" или "в близост до басейна". Аутопсията също така отбелязва, че "няма признаци на фатална травма или подозрение за самоубийство".

"При високите нива на кетамин, открити в кръвните му проби след смъртта, основните смъртоносни ефекти биха били както от сърдечно-съдова свръхстимулация, така и от респираторна депресия", заявява съдебният лекар в доклада. "Удавянето е добринесло за смъртта, поради вероятността от потапяне в басейна, когато той изпада в безсъзнание."

Шон Пен за смъртта на Матю Пери - защо актьорът не е изненадан

Защо Шон Пен не е изненадан от смъртта на Матю Пери

Гледната точка на аткьора

Пери почина в събота, 28 октомври, в дома си в Лос Анджелис. Той беше на 54. Говорител на пожарната в Лос Анджелис казва на People тогава, че са отговорили на обаждането в 16:07 ч. за"спешна медицинска помощ".

Снимка 640043

Източник: GettyImages

Преди смъртта си Пери дълго говори за борбата си със зависимостта. В своите мемоари от 2022 г., "Приятели, любовници и голямото ужасно нещо", той споделя за пътя си към трезвеността и гордостта да останеш чист.

Джулия Робъртс наруши мълчанието след смъртта на Матю Пери

Емоционалните думи на Джулия Робъртс за Матю Пери

Какво сподели актрисата за бившата си половинка

"Исках да споделя, когато вече бях в безопасност от това да отида отново на тъмната страна", разказва той за книгата си.  "Трябваше да изчакам, докато изтрезнея и да съм съм толкова далеч и толкова безопасно от активното заболяване на алкохолизма и пристрастяването, за да запиша всичко. Бях почти сигурен, че ще помогна на хората, ако го направя."

Снимка 641159

Източник: Instagram / friends

Матю Пери беше най-известен с ролята си на Чандлър Бинг в ситкома от 90-те "Приятели". През цялата си кариера той говореше много за ролята си и колегите от актьорския състав, а именно Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Лиза Кудроу, Мат Лебланк и Дейвид Шуимър.

"Това промени живота ми по всякакъв начин. Получих шоуто, когато бях на 24 години и то приключи, когато бях на 34. То оформи живота ми", са думите на Матю Пери пред People.

Снимка 640618

Източник: Instagram/illbederforu

За подкрепата на актьорския състав в моментите на продължаващото му пристрастяване, което започва още по време на снимките на сериала, Пери казва: "Те проявиха разбиране и бяха търпеливи."

Дженифър Анистън с подробности за деня на смъртта на Матю Пери

Нови подробности от деня на смъртта на Матю Пери

Какво разкри Дженифър Анистън

"Това е като пингвините. В природата, когато някой е болен или много ранен, другите пингвини го заобикалят, подпират го и се разхождат наоколо, докато този пингвин може да ходи сам. И това е нещото, което актьорският състав направи за мен", заключва Матю Пери.