За разлика от Златните глобуси, които бяха връчени преди две седмици, при номинациите за Оскар, които тепърва предстои да се раздадат през март, определено има изненади. Освен тях обаче, обявяването на номинираните ще бъде запомнено и с още нещо.

Оскари 2024 - кои са най-големите изненади (хубавите и лошите) при номинациите

Най-големите изненади при номинациите за Оскар

Кой е пренебрегнат и кой доволен

И това е номинацията за Оскар на Лили Гладстоун за най-добра актриса в главна роля. Това я прави първата жена с произход от коренно американско население, номинирана в тази категория.

А ако спечели сред конкурентките си Ема Стоун, Кери Мълиган, Сандра Хюлер и Анет Бенинг, актрисата от "Убийците на цветната луна" ще стане и първата жена с индиански произход, спечелила Оскар в тази категория.

Във филма на Мартин Скорсезе Лили Гладстоун влиза в ролята на Моли Бъркхарт, заможна индианка, омъжена за племенника на влиятелния фермер Ърнест (Леонардо ди Каприо). Семейството и приятелите на жената обаче са систематично убивани и на фона на собственото ѝ влошено здраве, започва разследване, водено от ФБР.

Снимка 650347

Източник: GettyImages

За ролята си Лили Гладстоун вече си спечели признанието на критиците и влезе в историята на Златните глобуси като първата жена от коренно американско население, спечелила наградата за най-добра актриса. В благодарствената си реч тя сподели:

"Това е за всяко малко дете, всяко малко градско дете, всяко малко местно дете, което има мечта да види себе си зачетено и нашите истории, разказани от самите нас с нашите собствени думи, с верни съюзници и огромно доверие един към друг."

Снимка 650351

Източник: GettyImages

Преди "Убийците на цветната луна" Лили Гладстоун се е снимала в независими филми като "Някои жени" (2016 г.) и Fancy Dance (2023 г.), както и сериалите "Милиарди" и Reservation Dogs.

Постижението на актрисата определено е значимо за историята на киното като цяло, тъй като жените от коренно население почти не са попадали в категорията за най-добра актриса в главна роля. Според Академията до днес е имало само няколко случая.

Единият е от 2018 г., когато мексиканката с произход от коренно население Ялица Апарисио е номинирана за филма "Рома" (2018 г.). Другият е от 2003 г. Тогава новозеландката с маорски корени Кейша Касъл-Хюз получава номинация за "Момичето, което яздеше китове".

Оскари 2024 - ето кои са номинираните

Eто и кои са номинираните за Оскари 2024

Церемонията по раздаването на наградите е през март

През 1935 г. пък актрисата от Шри Ланка Мерле Оберон (която е и първият азиатски актьор, номиниран в която и да е категория) е номинирана за най-добра актриса в главна роля за "Ангел на мрака". Тя също отчасти е от маорски произход, пише Deadline.