Всеки, който е гледал сериалът The Crown, в който се проследява цялото царуване на кралица Елизабет Втора, знае колко важен е личният секретар на монарха. Той се грижи както за графика и ангажиментите на монарха, така и за това да му спестява излишни проблеми. Личният секретар е неговият филтър към света.

"Не си мой крал" - държавите, които не искат Чарлз като свой държавен глава

"Не си мой крал" - държавите, които не искат Чарлз като свой държавен глава

Коронацията беше съпроводена и с гневни реакции

А сега крал Чарлз Трети остава с един по-малко. Сър Едуард Йънг се оттегля след 19 години вярна служба на кралското семейство. От 2004 г. той е в Бъкингамския дворец, а от 2017 г. служи като личен секретар на Елизабет Втора до смъртта й.

Именно затова Йънг е избрал да се оттегли, макар да остава да служи на Чарлз до коронацията му. Така помага на новия крал в първите месеци на престола и превежда личния секретар на Чарлз сър Клайв Алдертън през основните му задачи.

Сър Клайв Алдъртън

Източник: GettyImages

Сър Клайв Алдъртън

"Канал за комуникация между държавния глава и правителството" - това е описанието на сър Алдъртън според Hello. Той също така помага на краля в комуникациите му с въоръжените сили, църквата и много организации, на които Чарлз е патрон.

Самият Алдъртън има интересна биография - The Times пишат, че 56-годишният Алдъртън не е завършил университет, а директно е постъпил на работа във Външно министерство. Бил е на различни дипломатически постове в Европа, Азия и Африка преди да приеме длъжността личен секретар на принц, а сега - крал Чарлз.