Тази година кралица Елизабет Втора и принц Филип отбелязаха 71 години брак. С прости сметки можем да изчислим, че тя е била на 21, а той - на 26 години, когато са минали под венчилото.

Но кралската двойка, която сключва брак през 1947 г., се познава от доста по-рано. Още когато е на 13 години, Елизабет Втора среща 18-годишния тогава Филип и веднага разбира, че това е човекът, с когото иска да прекара живота си. Любов от пръв поглед, какво да правиш...

Снимка 392343

Източник: GettyImages

Вероятно на онази възраст думите и поведението й са малко пресилени, но сега, около 80 години по-късно, се доказват като самата истина. 

А година преди официалното обявяване на годежа им, през лятото на 1946 г., кралица Елизабет Втора казва тайно "да" на своя любим. Това се случва на фона на редица неодобрения, които връзката им среща.

Но принц Филип също не се отказва от своята любима държи всичко да е както трябва. Затова и отива при крал Джордж VI и иска ръката на дъщеря му. Той дава съгласието си, но при едно важно условие - да забавят оповестяването на новината за годежа, докато Елизабет навърши пълнолетие.

Кралица Елизабет Втора и хранителните й навици

Как кралица Елизабет яде банани

Говори бившият й готвач

Така и се случва. Филип предлага тайно брак на своята любима в замъка Балморал, а чак година по-късно, през юли 1947 г., всички разбират за намеренията им да вдигат сватба. На 20 ноември същата година пък тези намерения стават реалност, пише Express.