Вече чуваме фанфарите от тържественото отбелязване на платинения юбилей на кралица Елизабет - до дългоочаквания 5 юни остават броени дни, а подготовката за многото събития върви с пълна пара.

Queen, Даяна Рос, Брайън Мей, Андреа Бочели и кой ще пее на концерта за платинения юбилей на кралица Елизабет

Изненадата, която Брайън Мей готви за кралицата

Какво да очакваме от концерта за платинения юбилей

И понеже не сме само ние въодушевените от предстоящите празници за кралското семейство, за да отбележи събитието, анонимен частен колекционер отправя една особено специална поръчка към Кралския монетен двор.

А тя е да бъде изработена златна монета с внушителни размери. И идеята му вече е реализирана, още повече че дизайнът е и одобрен от самата кралица.

Но колко точно голяма и специална е монетата? Накратко - много. Все пак е създадена в чест на Елизабет. Изработена от чисто злато и тежи цели 15 килограма. Диаметърът й е 22 см и това я прави най-голямата монета, изработвана от Кралския двор за цялата си над 1000-годишна история.

Номиналната стойност на шедьовъра е "скромните" 15 000 паунда, а за бъде сътворен, са били нужни 400 часа. Освен това, е "изработен ръчно по най-високите стандарти", както споделят от монетния двор, пише BBC.

И не бихме се съмнявали, че е така - все пак, монетата е създадена, за да почете най-дълго управлявалия монарх.

Принц Уилям, 40-ият му рожден ден и юбилейната монета в негова чест от Кралския монетен двор

Когато принц Уилям навърши 40

Специалната монета, която отбелязва повода

"Като дългогодишен клиент на Кралския монетен двор, съм инвестирал в уникални и различни монети, отбелязващи моменти от управлението на кралицата, които ще останат в семейството ми за поколения", гордо заявява колекционерът, поръчал изработването на шедьовъра.