Великден наближава в почти цяла западна Европа, а с него и ваканциите на учениците. Датският крал Фредерик и съпругата му Мери също ще се възползват от ваканцията на четирите си деца, за да си починат малко.

Крал Фредерик и кралица Мери - ваканцията, на която се отдадоха след коронацията

Къде изчезнаха крал Фредерик и кралица Мери

Различен начин на управление

Преди да заминат за чужбина (дестинацията им не е официално оповестена) обаче, родителите на 18-годишния Кристиан, 16-годишната Изабела и 12-годишните близнаци Винсент и Жозефине обаче отриха любопитна изложба.

Frederik X: King of Tomorrow ("Фредерик Х: Крал на бъдещето") беше открита преди няколко дни в музея към замъка Амалиенборг и събира предмети, свързани с живота на 55-годишния датски монарх.

Снимка 658655

Източник: GettyImages

Сред тях е черна рокля от тюл, която Фредерик подарява на 52-годишната Мери, когато двама все още не са женени. Той пътува до Австралия, за да се види с нея, след като двамата се запознават на Олимпиадата в родната й страна през 2000 г.

Снимка 658656

Източник: GettyImages

Част от изложбата е и синята шамбала гривна, която предизвика много коментари по време на церемонията по възкачването на престола на Фредерик. Той я носеше заедно с официалната си военна униформа.

Снимка 658654

Източник: GettyImages

Оказва се, че бижуто е специален подарък от четирите му деца по случай това, че става крал. То е дело на датската фирма Shamballa Jewels и е изработено от син камък, злато и диамантени елементи. Според тибетските вярвания, шамбала гривната символизира просветление, мир и съвършенство.