Излизането на автобиографичната книга на принц Хари разбуни духовете в британския кралски двор. Макар членовете му да отказват да коментират съдържанието й, напрежението се усеща във въздуха. На този фон Чарлз ще трябва да се сблъска с още един проблем.

Снимка 587456

Източник: GettyImages

Поредна държава, на която британският крал е държавен глава, планира да се откаже от монархията. Става дума за Ямайка, където през тази седмица министър-председателят Андрю Холнес призова министрите си "да ускорят" процеса по превръщането на страната в конституционна република.

Това реално не е новина, защото Холнес открито постави въпроса пред принц Уилям и Кейт Мидълтън - все още в ролята си на херцози на Кембридж, по време на посещението им в Ямайка през март 2022 г.

Снимка 567845

Източник: GettyImages

Тогава присъствието им на острова беше прието противоречиво. "В кратък срок смятаме да постигнем целите си за развитие и да изпълним желанието си за независима, развита и просперираща страна", се твърди, че премиерът е казал на Уилям.

Снимка 567846

Източник: GettyImages

Перспективата Ямайка да стане република е съвсем реална, особено на фона на Барбадос, която отхвърли монархията и се превърна в република през ноември 2021 г. На церемонията присъстваше и Чарлз, тогава още като принц на Уелс.

Риана, Барбадос, превръщането на страната в република и обявяването на певицата за национален герой

Риана вече е "национален герой"

Какво се случи в Барбадос през изминалата нощ

Всъщност от доста години британското кралско семейство приветства желанието на някои от бившите колонии на Британската империя да изоставят монархията и да станат република. Това показва и коментарът на принц Уилям малко след посещението в Ямайка: "Подкрепяме с гордост и уважение решението за вашето бъдеще", пишат Royal Central.