Още в началото на юни стана ясно, че крал Чарлз Трети ще има втора коронация в Шотландия - традиция, която британските крале са спазвали векове наред, но е била прекъсната по време на царуването на крал Джордж IV през XIX век.

Защо крал Чарлз и Камила ще имат и втора "коронация" в Шотландия

Защо Чарлз и Камила ще имат втора коронация

Когато поданиците в Шотландия имат нужда от допълнително внимание

Церемонията се състоя на 5 юли в Единбург, а празненствата покрай нея тепърва предстоят. Чарлз и Камила са от няколко дни в замъка Холирод за обичайната "кралска шотландска седмица", която прекарват всяка година там.

Самата коронация е много тържествена и с от две шествия. Едното пренася символите на властта - короната на крал Джеймс V и скиптъра, от единбургския замък до катедралата Сейнт Гилс. В процесията са включени шотландски военни, както и видни членове на местното общество.

Снимка 625161

Източник: GettyImages

По същото време крал Чарлз и кралица Камила потеглят от Холирод към Сейнт Гилс. Когато двете шествия се съберат в катедралата, там тържествено символите на властта се предават на новия монарх, пишат Royal Central.

Снимка 625163

Източник: GettyImages

В края на религиозната служба 21 топовни залпа се изстрелват от единбургския замък, а цялата кралска процесия се завръща в Холирод, за да може кралят и кралицата да поздравят от балкона поданиците си и отново да има авиошоу, точно като на коронацията на 6 май.

Снимка 625160

Източник: GettyImages

Повече подробности за целия тържествен ден на шотландската коронация на крал Чарлз и кралица Камила ще научим в следващите часове.