Смъртта на кралица Елизабет II в следобеда на 8 септември 2022 г. успя да разтърси не само Великобритания, но и целия свят. Тя ни напусна на 96 години, а първородният й син Чарлз автоматично стана новия крал на страната.

Кралица Елизабет Втора и новината за смъртта й на 96-годишна възраст

Почина кралица Елизабет Втора

Новината е потвърдена от Бъкингамския дворец

Ето какво следва днес, според информацията на Guardian.

Крал Чарлз и кралицата-консорт Камила, които вчера останаха в двореца Балморал в Шотландия, където почина кралицата, се очаква да пристигнат в Лондон. Там новият крал ще държи първата си аудиенция с министър-председателката Лиз Тръс.

Чарлз ще се срещне с херцога на Норфолк, който според протокола отговаря за организирането на погребението на кралицата.

Ще бъде обявен национален траур. Правителството ще съобщи колко точно ще продължи този период, като се очаква той да започне от днес и да приключи ден след погребението на Елизабет II.

Снимка 586813

Източник: GettyImages

Знамената на Великобритания на всички официални сгради са свалени наполовина в знак на траур. Очаква се камбаните на Уестминстърското абатство, катедралата "Сейнт Пол" и замъка Уиндзор да бият по обяд. Вероятно същото ще се случи в камбанариите на повечето църкви в цяла Великобритания.

96 топовни изстрела - по един за всяка година на Елизабет II, ще бъдат изстреляни в Хайд Парк в Лондон днес.

Новият крал на страната Чарлз III ще направи официално телевизионно обръщение към поданиците си вечерта. Най-вероятно то ще е записано предварително, а не предавано на живо.

В катедралата "Сейнт Пол" в Лондон ще се състои служба в памет на кралицата, на която се очаква да присъства премиерът на страната и повечето министри от новия кабинет.