Вчера, 5 юли, се състоя втората коронация на крал Чарлз и кралица Камила, този път в Шотландия. На нея присъстваха и принц Уилям, и Кейт Мидълтън. Церемонията протече отново много тържествено и при спазване на редица вековни традиция. А няма как да не обърнем внимание и на някои важни детайли.

Крал Чарлз Трети и кралица Камила, и как протича шотландската им коронация в Единбург

Как ще протече втората коронация на Чарлз и Камила

Ето как протича до момента

На снимките от събитието веднага прави впечатление, че принцесата на Уелс е единствената от кралската четворка, която не е облечена в церемониална роба.

Снимка 625214

Източник: GettyImages

Вместо това тя заложи на рокля в тъмносиньо с кадифена яка на Catherine Walker, в която сме я виждали и на Великден миналата година. Нея комбинира с шапка в същия цвят.

Снимка 625215

Източник: GettyImages

Акцентът във визията й определено е голямото колие с четири реда перли и диамантена закопчалка, което е от колекцията на покойната Елизабет Втора. С него видяхме Кейт Миълтън на погребението на принц Филип, а след това и на кралицата.

Носи го и през 2017 г. на тържествата по повод 70-годишнината от сватбата им. И със сигурност има сантиментална стойност. Бижуто комбинира с гривна и обеци също с перли, които някога са били на принцеса Даяна.

Снимка 625213

Източник: GettyImages

По-големият въпрос обаче е защо принцесата на Уелс не бе облечена в роба в Единбург, както бе на коронацията в Уестминстърското абатство. А отговорът е прост и е свързан с кралския протокол. В Шотландия кралските особи имат други титли, които определят и начина им на обличане, предава People.

Снимка 625210

Източник: GettyImages

Принцеса Кейт например е известна като херцогиня на Ротсей. Но тя не е част от Ордена на бодила, най-висшият рицарски орден в страната. Именно в дрехи, които го представляват, бяха облечени крал Чарлз, кралица Камила и принц Уилям.

Кейт Мидълтън и наградата за фотография от Асоциацията на професионалните издатели

Кейт и Камила - отбор или конкуренция

Още едно доказателство за едно от двете

За сравнение, по време на първата коронация в Лондон Кейт Мидълтън бе облечена в бяло рокля на любимия си дизайнер Alexander McQueen, а отгоре бе с тържествена роба, символ на това, че е Дама на големия кръст на Кралския викториански орден. Чест, присъдена й приживе от кралица Елизабет Втора.