След шест поредни олимпиади и невероятно много участия в различни състезания, шампионати и спортни формати, днес Йордан Йовчев се е отдал на младите хора в България. Освен че ги мотивира да се занимават със спорт - най-вече със спортна гимнастика, той се е захванал и с младежите на улицата, по пейките и в междублоковите пространства.

Точно там - между жилищните сгради, децата тренират на открито и напълно сериозно. Заниманията им носят общото име street fitness (уличен фитнес), а Йордан помага те да имат повече и по-добри условия да го правят. И понеже е човек на действието, преди две години той основава първия в България клуб за уличен фитнес Street Workout Bulgaria. А това му действа вдъхновяващо.

"Този спорт набира голяма популярност и младежта иска да бъде видяна. Понеже сезонът го позволява, през последните три месеца направихме над 20 състезания в цяла България - почти всеки уикенд. Предимно в Бургас, Раковски и София, защото общините наблягат в тази посока, а ние се ангажираме да правим състезания."

Според Йордан, така децата създават своя среда и се забавляват с това, което правят. "Виждат, че този спорт не изисква сериозни финанси, а в него намират мотивация и очакват с нетърпение следващото състезание."

От държавния шампионат по уличен фитнес тази година са излъчени четирима участници, които ще отидат на Световното в Москва. А съвсем скоро - на 15 септември, състезание по street fitness с международно участие ще има в София.

Снимка 375940

Източник: bTV

Разбира се, Йордан Йовчев е модел за подражание на повечето от децата. И макар той да смята, че уличният фитнес и спортната гимнастика са колкото сходни, толкова и различни, според него спортът, като цяло, е социален феномен, който променя хората.

"Прави ги по-мотивирани, не оставя място на агресията, учи на дисциплина, на много лишения, за да успееш. Колкото и различна да е спортната гимнастика в своята същност, тези неща ги прави и street fitness-ът."

Естествено, освен към чуждите деца, Йордан проявява задълбочен интерес и към спортната кариера на сина си Джордан Йовчев. От десет години той тренира тенис и според баща му изпитва истинско удоволствие от играта. "Смятам, че дава много от себе си и израства и като човек."

Търси ли съвети от баща си, а и баща му позволява ли си да му ги дава, питаме веднага.

"Не си позволявам, направо му ги давам. Пита - понякога, но той също си смята, че знае много."

Снимка 375941

Източник: Личен архив

Днес, след края на своята активна спортна кариера, Йордан не спира да тренира всеки ден. Няма някакъв конкретен режим. "Просто 40-50 минути в деня си намирам някаква зала и си правя набирания и кофички предимно със собствена ми тежест."

Не, не му липсва състезателната кариера. "Беше много дълга." Липсват му обаче емоциите и адреналинът от състезанията.

В едно друго състезание се впуска сега Йордан Йовчев. Той е последният човек със статут на звезда, който се включва във "Фермата". В предаването обаче ще има специална задача - да вдъхновява и да напътства двете противопоставящи се групи.

Самият Йордан не смята себе си за специален. Приема предложението от интерес - и към формата, и към темата му този сезон - сблъсъкът между българи, които живеят в родината си, и българи, които са избрали да бъдат извън нея.

Бил и от двете страни и знае какво е да взимаш решения и от едната, и от другата гледна точка. Интересно му е да види как ще го правят участниците в предаването, каква ще е мотивацията им и какви ще са силите, които ще ги движат.

Снимка 375814

Източник: bTV

С какво ви привлече "Фермата"?
С предизвикателствата, с новите хора и със запознанства, а и винаги има какво да науча. Аз съм строго профилиран в спорта и във времето съм пропуснал много неща. Сега вече мога да експериментирам със себе си. Например не съм запознат с това, което се случва в предаването - как се строи къща, как се доят кози, как се хранят прасета, крави. Виждал съм ги тези неща, но никога не съм ги правил. Е, сега ще видите как кова пирони и как доя животни. Ще е хубаво.

Кое ще бъде най-голямото предизвикателство? Хората, животните или нещо друго?
Не се страхувам от животните, но змиите определено са ми неприятни. Ако имам страх, то той идва от това дали ще се справя спрямо очакванията на хора. Знам, че хората, които влизат там са с определена идея, че това е една игра с редица предизвикателства. Моята дейност в този формат ще е по-различна, но пак ще имам наблюдения върху хората и техните реакции, когато са в затворена среда.

След като всички участници са българи, коя според вас е най-българската черта на българина?
Българинът не обича да бъде прецакан. Това е хубаво, защото трябва да има някаква борбеност, но всичко трябва да е с мярка.

Как се вдъхновяват толкова хора в телевизионно предаване? 
Наясно съм, че в едно затворено общество се стига до дрязги. Но всеки, колкото и агресивен да е, има и добра, и лоша страна. Задачата е да покажем същността на участниците, а не да преиграват и да се правят на нещо, което не са. А зрителите ще преценят кой най-много заслужава да бъде победител.

"Фермата" започва на 7 септември от 20 ч. по bTV