Преди дни Илон Мъск обяви, че е спазил обещанието си е и продал част от акциите си в Tesla на стойност около шест милиарда долара. Този ход дойде след подканите от директора на Световната програма по прехрана към Обединените нации Дейвид Бийсли, който изчисли, че точно толкова пари ще им трябват, за да се справят със световния глад.

Илон Мъск, акциите в Tesla и изпълни ли обещанието си милиардерът

Мъск удържа на думата си

Но дали наистина го направи заради хората

Най-богатият човек на света публично поиска план, по който средствата ще бъдат изразходвани, и вече го има. Сега остава да разберем дали отговорът го удовлетворява, намира ли някакви нередности и в крайна сметка ще направи ли дарението за милиарди в името на общото благо.

Един бърз поглед на финансовия план, изготвен от специалисти в ООН, показва, че 6.6 милиарда долара ще бъдат достатъчни, за да се спасят 42 милиона души от глад

Три и половина милиарда долара ще отидат за купуване на храна и нейната доставка до нуждаещите се, дори и в най-отдалечените кътчета на света. Два милиарда долара са отредени за ваучери и финансова помощ за храна на места, където има функциониращи пазари. С тях се дава възможност за избор и се подкрепя местната икономика.

700 милиона докара ще отидат за специфични за различните 43 страни разходи с цел изпълнение на ефективни програми - като създаване на офиси и други. А останалите 400 милиона са за "глобално и регионално управление на операциите, администрация и отчетност".

Илон Мъск, Бърни Сандърс, данъците за богатите и защо милиардерът се заяде със сенатора в Twitter

Защо Илон Мъск се заяде с 80-годишен сенатор

Милиардерът отново атакува

В подробния план се вижда и разпределение на средствата по региони, както и още информация за дейността на програма. А от ООН изразяват готовност за разговори както с Мъск, така и с всеки друг милиардер, който би желал да подкрепи тяхната дейност, предава Fortune.