Един от важните уроци, които Илон Мъск е научил през годините, е, че човек трябва да държи на думата си. Когато кажеш, че ще направиш огнехвъргачки - правиш го. Когато кажеш, че ще продадеш акции за милиарди, ако хората искат това - няма мърдане.

Илон Мъск, световният глад, акциите на Tesla и при какви условия е готов да се раздели с тях

Условието, при което Мъск ще се раздели с акциите си в Tesla

Ще спасява ли света

От няколко седмици собственикът на Tesla е в центъра на дискусия, която се води предимно в социалните мрежи. Тя бе повдигната от ръководителя на Световната програма по прехрана към Обединените нации. Дейвид Бийсли изчисли, че само около 2% от състоянието на Мъск, или около шест милиарда долара, ще бъдат достатъчни, за да се реши проблемът със световния глад.

На свой ред милиардерът поиска конкретен план как би се изразходвала тази крупна сума, плюс пълна отчетност на финансите. А междувременно се допита до милионите си последователи в Twitter дали да продаде част от акциите си в Tesla в името на световното добро.

Снимка 553121

Източник: EPA/БГНЕС

Дни след положителния отговор, който получи, Мъск пристъпи и към действие. Той продаде акции за около пет милиарда долара от автомобилната компания, която в момента е най-скъпо оценяваната на борсата - на близо трилион долара.

Документи показват, че продажбата на близо 1/5 от акциите на милиардера е направено по предварително подготвен още през септември план за търговия, което буди съмнения дали той наистина е послушал тези три милиона и половина потребители, гласували в анкетата му, или това е просто добре премислена стратегия, предава BBC.

Джейк Пол, Илон Мъск и обещанието за дарение, което направи ютубърът

Какво иска Джейк Пол от Илон Мъск

Минутки за реклама

Все пак, има една по-малка част от акциите, които първоначално не са били предвидени за продажба, но Мъск е решил да се раздели и с тях, за да достигне сумата от малко над пет милиарда долара. Сега той притежава общо около 20% от акциите на Tesla. И остава да разберем за какво ще бъде похарчена сумата от продажбата.