Докато някои са на мнение, че на планетата е пренаселено и вярват в конспиративната теория, че COVID-19 е създаден, за да намали населението, други пък смятат, че хората на Земята скоро ще бъдат притеснително малко.

Световното население, промените в популацията и какви промени се очакват в следващите десетилетия

Кога и защо населението на Земята ще намалее

Не, не е заради COVID-19

От няколко месеца Илон Мъск алармира за демографската тенденция, която може да застраши и неговите грандиозни планове за бъдещето, включващи колонизиране на Марс. Преди дни в профила си в Twitter милиардерът отново предупреди, че трябва да се притесняваме много повече за колапса на населението в световен мащаб.

А ако Земята няма достатъчно хора, то със сигурност няма да има и достатъчно, които да изпрати на Червената планета. Затова всички трябва да се замислим над идеята да имаме повече деца - единственият начин да се справим с демографската криза, особено на фона на неефективните според него мерки, които предприемат организации като ООН.

Снимка 556631

Източник: iStock

Мъск прави и най-простите изчисления, които обаче за него са много важни - умножава броя на ражданията по продължителността на живота. Например миналата година в Япония са се родили около 800 хиляди деца.

Средно хората в страната живеят по 85 години. Така се получава население от 68 милиона души, което е почти двойно по-малко от сегашното - 126 милиона. Проблемът е още по-сериозен на територията на САЩ, където населението е все по-застаряващо, а демографските прогнози са все по-притеснителни.

И като привърженик на нестандартните идеи, както и на правилото, че целта оправдава средствата, най-богатият човек на света подкрепи идеята за създаване и прилагане на "синтетични утроби", които да увеличат раждаемостта. Тя дойде като коментар под една от публикациите му в Twitter.

Предложението за инвестиция в технологии, които правят създаването на поколение по-лесно, по-бързо, по-евтино и по-достъпно дойде от Сахил Лавингия, основател и изпълнителен директор на стартъп компанията Gumroad - платформа за дигитални пазари, предава Vice.

Идеята бе подкрепена и от създателя на криптовалутата Ethereum Виталик Бутерин. Според него подобна технология може да премахне неравенството между половете в обществото. В подкрепа на думите си той приложи и графика, показваща спада на приходите на жените след отпуска по майчинство.

Илон Мъск, Джеф Безос, Марк Зукърбърг и как най-богатите мъже увеличиха двойно състоянието си

Най-богатите мъже в света станаха двойно по-богати

Неравенството е все по-непреодолимо

Разбира се, в разразилата се дискусия не липсват и критици на плашещата идея за "синтетични утроби", които смятат, че трябва да се намерят други варианти за стимулиране на раждаемостта, които да бъдат в рамките на естественото. И вече гледаме към бъдещето с една идея повече притеснение какво ни очаква.