Само няколко месеца след началото на пандемията от COVID-19 през 2020 г. се заговори, че докато едни изпадат в сериозни финансови затруднения и редица бизнеси фалират, то най-богатите хора на света стават още по-богати. И това се превърна в тенденция, която продължава и до днес.

Доналд Тръмп, класацията на Forbes на 400-те най-богати американци и защо той не е в нея

Кой липсва от класацията на най-богатите американци за 2021 г.

Кой липсва в Клуба на богатите

Според нов доклад на международната организация Oxfam, 10-те най-богати хора на света са удвоили своето състояние от началото на пандемията. Така сега то възлиза общо на трилион и половина долара. Това се дължи на скока на цените на акциите и на имотите, който направи разликата между богатите и бедните по-голяма от всякога.

Според данни на Световната банка още 163 милиона души са се оказали под прага на бедността, докато свръхбогатите са се възползвали от стимулите, предоставени от правителствата по света, за смекчаване на ефекта от вируса и пандемията - като данъчни облекчения например.

Снимка 553717

Източник: EPA/БГНЕС

От организацията посочват, че доходите на 99% от световното население са намалели от март 2020 г. до октомври 2021 г. А в този период Илон Мъск и останалите девет най-богати милиардери общо са ставали по-богати с 1,3 милиарда долара на ден.

Конкретно основателят на SpaceX успява да увеличи богатството си цели 10 пъти за първите 20 месеца на пандемията. И достигайки 294 милиарда долара детронира Джеф Безос от първото място в класацията за най-богатите хора на света, където продължава да бъде и до днес.

Снимка 554689

Източник: GettyImages

В период, когато технологичните акции на Уолстрийт се покачваха, нетното богатство на Безос нарасна с 67% до 203 милиарда долара, богатството на Марк Зукърбърг се удвои до 118 милиарда долара, докато това Бил Гейтс се увеличи с 31% до 137 милиарда долара, предава Guardian.

На фона на тези данни от Oxfam прогнозират, че до 2030 г. 3,3 милиарда души ще живеят с по-малко от 5,50 долара на ден. Именно затова и призовават за по-ефективни мерки, свързани преди всичко с по-справедливо и прогресивно данъчно облагане на най-богатите, за да може да се намали социалното неравенство и да има по-голяма възможност за подпомагане на най-нуждаещите се, които ще стават все повече и повече.

Кралските семейства на Катар, Кувейт, Саудитска Арабия и другите седем най-богати монархии

Топ 10 с най-богатите кралски фамилии

Британското кралско семейство е на пето място

От организацията изчисляват още, че 10-те най-богати мъже притежават шест пъти повече богатство от най-бедните 40% (3,1 милиарда души). На тези в топ 10 ще са им необходими 414 години, за да изразходват общото си богатство, ако харчат по милион долара всеки ден.