Кралските семейства винаги са предизвиквали интерес с начина си на живот, който неизбежно включва нотка загадъчност. Виждаме ги често, сякаш са близо до народа, а всъщност си нямаме идея какво точно се случва зад оградите и тежките врати на дворците и резиденциите.

Британското кралско семейство може да няма аналог по своята слава и медиен интерес, но испанското не му отстъпва по любопитни подробности, които могат да ни заинтригуват. Все пак, настоящата кралица Летисия е бивша журналистка.

Акцентът ни обаче в случая е върху крал Фелипе VI. Около богатството на кралските семейства винаги са се носили митове и легенди, затова е интересно да разберем за какво харчи парите и за какво не наследникът на Бурбонската династия.

Снимка 424893

Източник: GettyImages

Испанският крал разполага с огромно богатство, което не е изненада за никого. Но той е далеч от идеята за разхищения и харчи парите си повече от внимателно. На първо място - за да даде добър пример и да се покаже като разумен управник. 

Още когато наследи трона от своя баща Хуан Карлос, крал Фелипе VI намали годишната си заплата около пет пъти, за да стигне тя сумата от 234 хиляди евро. Според официално оповестени от кралското семейство през 2017 г. данни, тяхното богатство се равнява на близо 30 милиона долара - 20 на краля и 10 на кралицата.

Покрай финансовите сътресения в Испания, кралят взе решението да свие сериозно своите разходи, за да не бъде в тежест на данъкоплатците. Замразяването на годишния бюджет на монархията на 7.78 милиона евро прави испанското кралско семейство "най-евтиното" в Европа.

Снимка 371118

Източник: GettyImages

За да спестят някой и друг милион, кралят и кралицата пътуват само за наистина важни събития и са намалили с около 20% годишните си ангажименти. Всички тези ограничения на разходите са с идеята повече пари да отиват за испанските граждани, а не за кралското семейство.

Фелипе и Летисия могат да си позволят екзотични екскурзии до най-далечните кътчета на света, но, въпреки това, те предпочитат всяко лято да почиват в Палма де Майорка, където им излиза много по-евтино. 

Според мнозина, пестеливостта на краля се дължи в голяма степен и на неговата съпруга. Летисия е израснала не в огромен дворец, а в дома на семейство от средната класа.

Кралица Летисия, крал Фелипе, Ханс Цимер и как се забавлява испанското кралско семейство

Как се забавляват кралица Летисия и крал Фелипе

Извън кралските ангажименти

Въпреки че често привлича погледи с елегантни дизайнерски тоалети, тя неведнъж ни е доказвала, че не й е никакъв проблем да носи и дрехи от марки, които са достъпни и за "простосмъртните". А кралят я гледа с възхита и взема пример.