Джейда Пинкет Смит е готова да говори за живота си. Прави го пред People малко преди на 17 октомври да излезе автобиографичната ѝ книга Worthy, в която описва всичко - от детството си по улиците на Балтимор, където продава наркотици, до Холивуд. Точно там, на първия ред на наградите Оскар през 2022 г., където гледа как съпругът й Уил Смит удря шамар на Крис Рок на сцената, заради шегата с бръснатата ѝ глава.

Джейда знае, че 18 месеца всички са чакали тя да каже нещо. И е готова да говори. "Помислих си: "Това е скеч." Подобно на много хора, които гледат инцидента по телевизията на живо, тя първоначално не вярва, че е истина. "Помислих си: "Няма начин Уил да го удари", спомня си 52-годишната актриса. "Едва когато Уил тръгна да се връща към стола си, осъзнах, че не е скеч."

Първите ѝ думи към Уил Смит, след като остават сами след шоуто, са: "Добре ли си?" И ако Джейда е сигурна в едно, то е, че ще бъде на негова страна.

А отговорът на Уил Смит актрисата разкрива в книгата си. Там Джейда Пинкет Смит признава, че не е разговаряла с Крис Рок от инцидента на Оскарите, но се надява всички замесени да намерят "мир".

"Просто се надявам, че всички недоразумения могат да бъдат изяснени. Говоря за това в книгата ми, като мисля, че между мен и Крис може да има известно недоразумение още от Оскарите през 2016 г. Мисля, че тогава може да се е обидил, но не това беше моето намерение. И наистина смятам, че всичко е едно голямо недоразумение", казва тя.

Уил Смит, Джейда Пинкет Смит и първата им публична поява заедно след шамара на Оскарите

Уил и Джейда Смит след шамара на Оскарите

Двамата за първи път са забелязани на публично място

Ето и за какво става въпрос. През 2016 г., когато Уил Смит е пренебрегнат в номинациите за Оскар, Джейда гласно подкрепя движението #OscarsSoWhite, призовавайки за бойкот на наградите. Крис Рок, който е водещ през тази година, прави няколко шеги за Джейда в своя монолог.

В излезлия по-рано тази година в Netflix филм Chris Rock: Selective Outrage самият Крис твърди, че Джейда му е казала, че от солидарност трябва да откаже да бъде водещ. И сега тя признава, че наистина не е осъзнавала "нивото на натиск, под което Крис може да е бил" по онова време.

По думите ѝ, 58-годишният Крис ѝ се обадил малко по-късно през 2016 г. и тя си помислила, че са се сдобрили.

"Той се извини и аз също му се извиних", споделя тя. "Така че всъщност си помислих, че нещата между нас са добре, че томахавката е заровена. И до 2022 г. не бяхме разговаряли."

Непосредствено след шамара Джейда казва, че комедиантът е слязъл от сцената, за да говори с нея по време на пауза в предаването на живо, където връчва награда.

"Крис дойде до края на сцената и се опита да се извини. Той каза: "Не съм искал да кажа нищо лошо". Аз отвърнах: "Не мога да говоря за това сега, Крис."

Джейда Пинкет Смит, коса, плешив и как актрисата отбеляза Деня на голата глава

Джейда Смит има да каже нещо на всички хора без коса

По повод Националния ден на голата глава в САЩ

Остава обаче въпросът дали Джейда, която наистина живее с алопеция, е обидена от доста неуместна шега за бръснатата ѝ глава на Крис по време на Оскарите.

"Комедиантите правят така", продължава Джейда. "Всъщност не съм тук, за да съдя как хората изразят себе си и своето изкуство. Ще кажа, че няколко пъти съм била наранявана, със сигурност. Чувствата ми бяха много наранени от Крис, но да си под светлината на прожекторите си има цена."

Нещото, което вероятно ще изненада мнозина, е, че Крис Рок веднъж я е поканил на среща. "Едно лято излезе новината, че с Уил се развеждаме. Въпросното лято Крис очевидно си е помислил, че това е така. Обади ми се и ми предложи: "Бих искал да излезем." А аз попитах: "Какво имаш предвид?" Той каза: "Е, ти и Уил не се ли развеждате?" "Не, Крис, това са само слухове." Той беше ужасен. Извини се и това беше всичко", разказва съпругата на Уил Смит.

Освен за шамара и очевидно сложните отношения на семейството с Крис Рок, в Worthy се говори открито и за трудното ѝ детство, и за сложния ѝ брак с Уил Смит, наред с много други теми.

Джейда Пинкет Смит е дъщеря на родители, които злоупотребяват с наркотици. В тежкото си детство в Балтимор тя все пак някак оцелява и успява да покаже огромен актьорски талант. Учи театър в продължение на една година в училището за изкуства в Северна Каролина, преди да си проправи път към Холивуд и да получи телевизионна роля в A Different World и във филми като Set It Off, Menace II Society, The Nutty Professor, Collateral и "Матрицата".

Разбира се, по пътя към славата тя среща красивия млад актьор на име Уил. След като се засичат няколко пъти мимоходом и след като той се развежда с първата си съпруга Шери Зампино, Уил Смит се обажда на Джейда и пита: "С кого излизаш?" В отговор, че е необвързана, Уил заявя: "Е, сега излизаш с мен."

Припомняйки си с усмивка този момент, Джейда казва: "Можете ли да повярвате, че си паднах по това?"

И макар животът й да е изпълнен с огромни върхове, в това число турнетата с нейната група Wicked Wisdom, раждането на двете й деца, нейния "бонус син" Трей от първия брак на Уил, създаването на токшоуто Red Table Talk, в него все пак има и немалко спадове.

Джейда Пинкет Смит, Уил Смит и книгата, която актрисата пише за живота си

Истината за брака на Уил Смит и Джейда Пинкет Смит

Какво е да си съпруга на Уил Смит

Джейда е наясно как е изглеждал животът й отстрани, особено преди около десетилетие - блясъкът, усмивките, имението, роклите и филмовите премиери. "Те имат всичко, си мислеха повечето хора. Но докато наистина изживявах мечтата си, се сблъсках с огромна стена - дълбока депресия."

Депресията я тласка към хора, които да запълнят празнините, които чувства вътре в себе си. Наред с чувството за вина обаче идват и "гласовете", които я карат да се чувства нищожна, жалка и да мисли за смъртта.

"Започнах да търся места - скали, където би изглеждал сякаш съм претърпяла инцидент, а не съм скочила нарочно, защото не исках децата ми да си помислят, че майка им се е самоубила."

Снимка 584190

Източник: GettyImages

Но случаен разговор в собствената й кухня й дава искра надежда. Приятели на нейния син Джейдън споменават, че техният баща е преминал през лечение с аяуаска - психеделично лекарство на растителна основа, обикновено под формата на чай за пиене, което води до халюцинации.

"Аяхуаска ми помогна, даде ми нова интимна връзка със себе си, каквато никога преди не съм имала." От първия път, когато е взела лекарството, Джейда казва, че "мислите за самоубийство напълно са изчезнали". Не крие и че нейният съпруг и деца, но вече като възрастни, също са приемали аяуаска.

Защо Meta се отказа от токшоуто на Джейда Пинкет Смит Red Table Talk

Защо Марк Зукърбърг отряза съпругата на Уил Смит

Не всичко обаче може да е приключило

Разбира се, Джейда не крие също, че въпреки голямата любов, бракът ѝ с Уил Смит е преминавал през много възходи и падения. "Все още работим върху това", казва актрисата, като споделя, че преди Оскарите през 2022 г. в продължение на шест години са били разделени. "Свършихме наистина тежка работа заедно. Открихме отново дълбока любов един към друг и ще си дадем време да видим какво ще се случи."

Що се отнася до децата й: "Моите деца, те са малки гурута. Те ме научиха на дълбоко чувство за себеприемане. Те обичат всяка част от мен и аз изпитвам безусловна любов към тях", казва Джейда Пинкет Смит за 25-годишния Джейдън, за 22-годишната Уилоу и за 30-годишния Трей.